Militair

The Wolfhounds

79-032 CR F-15C USAF komt terug van een scramble-missie op Soesterberg

Op het eerste gezicht zie je hierboven een mooi plaatje van een F-15C Eagle. Je ziet hier de F-15C 79-032 van de Amerikaanse Luchtmacht in Europa in de landing op RWY27 op Soesterberg. Het toestel heeft zijn remklep op de rug uitgezet. De F-15 kenmerkt zich overigens door het feit dat het na de landing lang op zijn achterste wielen kan uitrijden, alvorens ook het neuswiel de baan raakt.
Als je wat verder kijkt is in dit ene plaatje veel luchtvaarthistorie verenigd.
Soesterberg mag gezien worden als de bakermat van de Nederlandse luchtvaart. Dit was de eerste vliegweide die de Koninklijke Luchtmacht in gebruik nam. Helaas is Soesterberg tegenwoordig gesloten. Het veld wordt ontwikkeld voor recreatie en huizenbouw.

Embleem van het 32nd TFS met oranje appeltjes
Embleem van het 32nd TFS met oranje appeltjes

Verder is het toestel op de foto van het 32nd Tactical Fighter Squadron, dat gestationeerd was op Soesterberg. Op zich een eenheid met een kleine hoeveelheid vliegtuigen (ik meen 24), maar wel met de beste piloten van de USAF. Tijdens de koude oorlog was dit squadron paraat om binnendringende vliegtuigen te onderscheppen. Daarvoor stonden permanent twee F-15’s klaar om binnen 2 minuten startklaar op de baan te staan voor een zogenaamde Sramble. Het toestel op de foto komt juist terug van zo’n scramble-missie. Dat is te zien aan de live bewapening die dit toestel draagt. Onder de romp 4x een AIM-7 Sparrow lucht-lucht raket voor de middellange afstand en onder de vleugels 4x een AIM-9 Sidewinder raket voor de kortere afstsand. Tot de tanden bewapend dus!
Verder is nog bijzonder aan dit toestel dat dit het toestel is van de commandant van het squadron. Dat is te zien aan de registratie. Normaal zou er 79-032 op de staart staan, waarbij 032 in grote cijfers. Nu staat er 790-32, waarbij alleen 32 in het groot is aangebracht, ten einde het 32nd TFS uit te beelden. Tevens is alleen bij dit toestel op de neus de bijnaam van het squadron te zien “The Wolfhounds”.
Dit squadron had een hechte band met Nederland. Dat kwam onder meer tot uiting in het embleem van het 32nd TFS. In de groene krans bevinden zich namelijk een aantal oranje appeltjes. Hun leuze was “The Queens Finest” en hun hoofdkwartier werd “Camp New Amsterdam” genoemd.
Ook de oranje band in de dubbele staart van dit toestel verwijst naar het Nederlandse koningshuis. Ik weet niet of er meer Amerikaanse squadrons zijn of zijn geweest die zoveel verbondenheid met hun gastland uitstralen.
In 1994 kwam na 40 jaar een einde aan de stationering van het 32nd TFS op Soesterberg. Sindsdien zijn veel van de F-15 shelters (hangaars) buiten gebruik. Sinds 12 november 2008 is het veld zelfs geheel gesloten. De afsluiting van een stukje Nederlandse luchtvaarthistorie. Jammer…

2 gedachten over “The Wolfhounds

 1. Hallo
  Ik ben op zoek naar deze patch met klittenband achterop omdat ik nog een oude legerblouse heb van Howell die ooit gediend heeft op vliegbasis Soesterberg.

  Groet Erik

  1. Hallo Erik,

   Dank voor je reactie! Aan het embleem kan ik je helaas niet helpen. Volgens mij wordt het nog wel eens via Marktplaats.nl of Ebay.com aangeboden. Wellicht kun je het op die manier bemachtigen.

   Groet,
   Berend Jan Floor

Geef een reactie