Airships

Goodyear Blimp op vliegveld Hilversum

G-TLEL American Blimp Co. A-60+ Goodyear Spirit Of Safety II
G-TLEL American Blimp Co. A-60+ Goodyear Spirit Of Safety II

Van 9 t/m 15 mei is op vliegveld Hilversum een Goodyear Blimp (G-TLEL) gestationeerd. Deze helium zeppelin, van het type American Blimp Co. A-60+, zonder geraamte, komt uit Engeland en maakt bij goed weer per dag een aantal vluchten vanaf het vliegveld. Op zich een bijzondere verschijning boven Nederland. Maar zelden zijn zeppelins in ons land te bewonderen. Het bedrijf Goodyear heeft al een lange traditie met luchtschepen. Zowel in Europa als de VS gebruiken zij deze voor promotionele doeleinden. Dat doen ze al jaren.

G-TLEL American Blimp Co. A-60+ Goodyear Spirit Of Safety II
G-TLEL American Blimp Co. A-60+ Goodyear Spirit Of Safety II

Begin deze maand werd bekend dat Goodyear een aantal nieuwe zeppelins laat bouwen. Het artikeltje daar over van de site Luchtvaartnieuws.nl is hieronder te lezen.
Meer foto’s van de zeppelin op Hilversum en andere vliegbewegingen die dag (11 mei) zijn te zien op de fotopagina van AirOnline.nl onder “Hilversum”.

G-TLEL American Blimp Co. A-60+ Goodyear Spirit Of Safety II
G-TLEL American Blimp Co. A-60+ Goodyear Spirit Of Safety II

FRIEDRICHSHAFEN – Zeppelin Luftschifftechnik uit Friedrichshafen heeft een contract gesloten met de Amerikaanse rubber- en autobandenproducent Goodyear Tire & Rubber voor de levering van drie luchtschepen van het type Zeppelin NT’s. Met de order is een bedrag gemoeid van ruim 43 miljoen euro. De eerste NT moet in 2014 vliegen.
De drie luchtschepen worden in het kader van Goodyear’s Blimp vlootvernieuwingsprogramma aangeschaft. Goodyear kan bogen op een jarenlange traditie waarbij in de afgelopen 85 jaar meer dan driehonderd luchtschepen werden aangeschaft. De luchtschepen waarmee momenteel gevlogen wordt, zijn van het type GZ-20 (Goodyear Zeppelin) die sinds het eind van de zestiger jaren van de vorige eeuw worden gebouwd.

G-TLEL American Blimp Co. A-60+ Goodyear Spirit Of Safety II
G-TLEL American Blimp Co. A-60+ Goodyear Spirit Of Safety II

De Amerikaanse onderneming heeft in de Verenigde Staten een drietal luchtschepen in de vaart. Ook zijn meerdere luchtschepen verpacht aan ondernemingen in Europa en China. Zo maken een tweetal Goodyear Blimps tot en met oktober 2011 een tournee langs twintig Europese landen in het kader van een verkeersveiligheidcampagne.
De door Goodyear bestelde Zeppelins zullen vanaf begin 2013 in Goodyear’s Wingfoot Lake Airship Hangar in de Amerikaanse staat Ohio worden gebouwd.

G-TLEL American Blimp Co. A-60+ Goodyear Spirit Of Safety II
G-TLEL American Blimp Co. A-60+ Goodyear Spirit Of Safety II

2 gedachten over “Goodyear Blimp op vliegveld Hilversum

 1. Hallo BJ,
  Deze zeppelin vloog afgelopen week ook over de binnenstad van Utrecht.
  Ik kon hem van achter mijn bureau zien over komen.
  Gr.

  Angela

 2. Ik kijk nu al een paar dagen naar een prachtige Zeppelin die in de loop van de middag voorbij komt. Vanaf mijn werkplek ( Hilversum) zie ik de Zeppelin in de verte gracieus verschijnen. Wat een mooi gezicht.

  Ik hoop dat we wat vaker van dit soort taferelen boven Nederlandse bodem mogen aanschouwen.
  Echt super.

Geef een reactie