In the Picture: XB-SII Falcon 10

XB-SII Falcon 10 c/n 4 Le Bourget (F), 1993
XB-SII Falcon 10 c/n 4 Le Bourget (F), 1993

Reg: XB-SII
Type: Dassault Falcon 10
Constructienr: 4
Eigenaar: Aviacion Comercial de America
Locatie: Le Bourget (F), 1993
Bijzonderheden: Een oudje, relatief gezien, deze keer. Een Falcon 10 uit 1973 met als constructienummer 4. De XB-SII komt uit Mexico en is hier te zien bij de onderohudshangaars van Dassault op Le Bourget bij Parijs. Rond deze onderhouds-schuren zijn nog altijd regelmatig bijzondere bizjets te zien, die hier hun servicebeurtjes krijgen. Inmiddels is dit toestel via omzwervingen in Spanje en opnieuw Mexico in Amerika aangekomen. Voor zover ik kan nagaan is het toestel als N888FJ op 29 april 2009 uitgeschreven. Het toestel heeft te koop gestaan met 7313 uurtjes op de teller. Voor $ 1.100.000,- kon je deze klassieker in je achtertuin hebben staan! Ik verwacht niet dat dit toestel ooit nog de lucht in zal gaan, of het moet zijn aan de haak van een kraan, op weg naar de Schredder…
De Falcon 10 is ontwikkeld uit zijn grotere broer, de Falcon 20. In 1970 vloog het prototype. In totaal zijn er 202 Falcon 10 en 100 (de verbeterde versie) gebouwd. Tegenwoordig is een Falcon 10 al een aardige zeldzaamheid geworden. Veel toestellen uit die tijd met deze capaciteit zijn ingeruild voor bijvoorbeeld nieuwe Cessna Citations die, economischer zijn in het gebruik.

Een gedachte over “In the Picture: XB-SII Falcon 10

  1. Beste Berend Jan

    Reeds enekele foto’s gezien van vliegtuigen die bij bij Joop en Wim Daams in dienst zijn geweest in de goede jaren.

    Skylight werd in de jaren 50 door Joop Daams opgericht en hij heeft vele jaren gevlogen met reclame en zelf luchtschrijven.

    Door André Daams heb ik vele foto’s en archief over Skylight,graag zou ik e.e.a met je willen delen o.a wat foto materiaal.

    Zelf heb ik bij Joop Daams gewerkt in zijn garage te Loosdrecht en op vliegveld Hilversum 1965/1969.

    Hopelijk krijg ik respons op dit schrijven,

    Vriendelijke groet,
    Bert van Willigenburg

    b.vanwilligenburg@online.nl

Geef een reactie