Airliners

In the Picture: F-BTGV Aero Spacelines 377 Super Guppy

F-BTGV Aero Spacelines 377 Super Guppy Airbus Skylink, Le Bourget (F) 1986
F-BTGV Aero Spacelines 377 Super Guppy Airbus Skylink, Le Bourget (F) 1986

Reg: F-BTGV
Type: Aero Spacelines Super Guppy 377-SGT-201
Constructienr: 1
Eigenaar: Airbus Industries
Locatie: Le Bourget (F), 1986
Bijzonderheden: Een Super Guppy hoort toch wel tot de buitencategorie bij de vliegtuigen. Het is haast onwaarschijnlijk dat zo’n gedrocht kan vliegen… Maar dat kan toch echt!
Airbus heeft dit toestel laten maken met als basis een C-97J Turbo Stratocruiser, de militaire variant van een Boeing 377. In totaal zijn er 5 van deze toestellen gebouwd, één met zuigermotoren (SG = Super Guppy) en 4 met turbine-motoren (SGT = Super Guppy Turbine).
De toestellen werden door Airbus gebruikt om vliegtuigdelen vanuit de diverse fabrieken in Europa naar Toulouse te vervoeren, waar de productielijn van Airbus gevestigd is. Tegenwoordig gebruikt Airbus hiervoor de Airbus Beluga, op basis van een Airbus A300. Dit toestel kan nog weer twee keer zoveel vracht meenemen als de Super Guppy.
Het voordeel van de Super Guppy was dat de gehele voorkant weggeklapt kan worden, zodat bijvoorbeeld rompdelen zo het toestel in geschoven konden worden.
Opmerkelijk detail is dat met dit toestel iedere Airbus de lucht in geholpen wordt door een Boeing!
Van de Super Guppies is er nog één actief (een SGT) bij de NASA. De enige SG versie staat in het Pima Air and Space Museum in Davis-Monthan (USA). Het afgebeelde toestel staat in Engeland op Bruntingthorp en verder is er één toestel bewaard op het vliegveld Blangnac bij de Airbus fabriek in Toulouse en één in Finkenwerder (Duitsland).

Geef een reactie