Sportvliegtuigen

In the Picture: G-AVTJ Piper PA-32-260 Cherokee Six

G-AVTJ Piper PA32 Chrokee Six, Hilversm 1984
G-AVTJ Piper PA32 Chrokee Six, Hilversm 1984

Reg: G-AVTJ
Type: Piper PA-32-260 Cherokee Six
Constructienr: 32-219
Eigenaar: ?
Locatie: Hilversum, 1984
Bijzonderheden: Een oudje. Zo mogen we deze Piper Cherokee Six wel noemen. Dit toestel is gebouwd in 1965 en vliegt nog steeds. Niet meer met zijn originele registratie, maar als G-OEVA. In Engeland kun je een toestel een andere registratie geven. In Nederland is dat niet toegestaan.
Deze zes-persoons kist is op de foto te zien op vliegveld Hilversum in 1984, nog in zijn eerste jasje zoals hij de fabriek heeft verlaten.
Grappig detail heb ik op de site van Herman Dekker gevonden (http://www.hdekker.info/). Hier staat het Nederlands luchtvaartregister op vermeld, maar ook gemelde incidenten in de luchtvaart in Nederland. Op 23 mei 1970 moest dit toestel uitwijken naar Rotterdam. De omschrijving van de reden: Onderweg van Southend naar Schiphol moest uitgeweken worden wegens problemen met de elektriciteit.
De Cherokee Six is ontwikkeld uit de Piper PA28, een 4-zitter en is in 1965 voor het eerst gebouwd. Met nummer 219 is dit dan ook één van de eerste exemplaren. Het toestel heeft een vast onderstel en een 260pk sterke motor. Latere versies hebben o.a. een sterkere (turbo)motor gekregen en een intrekbaar landingsgestel. De naam werd toen Piper Lance en Piper Saratoga. Er zijn zelfs enkele exemplaren met drijvers afgeleverd. In totaal zijn er tot 2007 meer dan 7.800 exemplaren gebouwd.
Het toestel op de foto is volgens mij op dit moment te koop. Voor GBP 44.000,- kun je hem ophalen. Klik HIER voor meer info.

Geef een reactie