AirShowMilitairWarbirds

NX529B Boeing B-29 Superfortress, Star of the Show!

NX529B Boeing B-29 Superfortress Fifi
NX529B Boeing B-29 Superfortress Fifi

De ster van de AirVenture 2011 op Oshkosh was zondermeer Fifi, de enige nog luchtwaardige B-29 Superfortress. Deze vliegende sigaar was na 5 jaar restauratie in 2010 weer in de lucht gekomen. Dat was een hele klus. O.a. de vleugel had last van corrosie en de motoren waren niet langer geschikt om mee te vliegen. De B-29 stond bekend om de slechte koeling van de motoren. Regelmatig raakte er een motor oververhit, met soms brand tot gevolg. Er zijn dan ook meer toestellen verloren gegaan door motorbrand dan door oorlogsgeweld.
De B-29 heeft de droeve reputatie als het type vliegtuig dat de eerste atoombommen op Japan heeft gegooid en heeft daarmee de wereldgeschiedenis een doorslaggevende wending gegeven.
De B-29 was de eerste bommenwerper voorzien van een drukcabine. Dit was veel comfortabeler voor de 11 koppige bemanning. Alleen het bommenruim valt buiten de drukcabine. Daarom is er een buis door het toestel aangebracht zodat de bemanning van achter naar voor in het toestel kan bewegen.
De huidige motoren zijn erg bijzonder. De orginele motoren waren te onbetrouwbaar en niet langer voorhanden. Daarom is door de Commemorative Air Force uit een drietal verschillende type motoren een aparte motor samengesteld die ook nog in de motorgondel past. De nieuwe “hybride” motor voldoet prima, levert meer vermogen en kent tot nu to geen problemen.
Voor de lak, na de restauratie, is zowaar Akzo vliegtuiglak gebruikt. Zo heeft de kist ook nog een Nederlands tintje!

NX529B Boeing B-29 Superfortress Fifi Engine "Rita"
NX529B Boeing B-29 Superfortress Fifi Engine “Rita”

Grappig detail vond ik zelf dat iedere motor een eigen naam heeft. Aan de rechtervleugel o.a. “Rita” en “Betty”.

NX529B Boeing B-29 Superfortress Fifi + 4x P-51 Mustang
NX529B Boeing B-29 Superfortress Fifi + 4x P-51 Mustang

Het toestel kwam op dinsdag 26 juli 2011 aan op Oshkosh, begeleid door 4 P-51 Mustangs. Op vrijdag 29 juli werd Fifi voorgevlogen, inclusief een bomb-rum met veel rook en vuur en met het naboortsen van een atoombom door een enorme wall of fire. Daar kwam werkelijk een enorme hitte van af. Amerikaans spectaculair!

NX529B Boeing B-29 Superfortress Fifi
NX529B Boeing B-29 Superfortress Fifi

Van de B-29 heb ik aardig wat plaatjes geschoten. Die wil ik jullie niet onthouden. Ze zijn te zien op www.AirOnline.nl op de fotopagina onder Oshkosh. Daar is de serie met foto’s van Fifi terug et vinden.

Geef een reactie