In the Picture: NX12920 Chester Special “Jeep” racer (replica)

NX12920 Chester Special €"Jeep"€ racer (replica) Oshkosh AirVenture 2011
NX12920 Chester Special €”Jeep”€ racer (replica) Oshkosh AirVenture 2011

Reg: NX12920
Type: Chester Special “Jeep” Replica
Constructienr: 002
Eigenaar: Lon Dienst
Locatie: Oshkosh AirVenture 2011

Popeye met Eugine the Jeep
Popeye met Eugine the Jeep

Bijzonderheden: Dit is een vliegende replica van een racevliegtuigje uit de jaren ’30, ontworpen door Arthur Chester. Tussen 1933 en 1937 heeft het oorspronkelijke toestel aan tal van luchtraces meegedaan. Het toestel is in die tijd diverse malen gemodificeerd. Zo werden de vleugels verlengd, later weer verkleind en is de lengte van de romp gedurende zijn loopbaan verkort. Alles om de snelheid positief te beïnvloeden. In 1933 was de snelheid van het toestel 155 miles, op het eind van zijn carrière 235 miles. De aanpassingen hadden dus een positief effect.
De replica is in 10 jaar tijd gebouwd naar de specificaties van de snelste versie. De bouwer kon hiervoor terecht in het EAA AirVenture Museum in Oshkosh WI. Hier staat namelijk het orginele exemplaar. Dat toestel heeft de registratie NX12930.
Inmiddels had het toestelletje afgelopen zomer in totaal ongeveer 50 uur gevlogen. Het is een kistje met een krap cockpitje, waarin comfort ver te zoeken is. Maar ja, het is een race- en geen reisvliegtuig.
De bijnaam van het toestel is The Jeep. De ontwerper was kennelijk een grote fan van Popeye! Jeep is namelijk de naam van een bijzonder diertje uit de jungle in de Popeye stripboeken. Eugine the Jeep was mysterieus een diertje met magische krachten dat in de strips problemen kon oplossen en alleen het woord “JEEP” sprak. In de jaren ’30-’40 werd Jeep daardoor de uitdrukking voor heldhaftigheid en daadkracht. Ook de Jeep terreinwagen dankt hieraan zijn naam.

Geef een reactie