In the Picture: PH-WJO Mooney M.20K van Wubbo Ockels

PH-WJO Mooney M.20K (Schiphol, 1988)
PH-WJO Mooney M.20K (Schiphol, 1988)

Reg.: PH-WJO
Type: Mooney M.20K
Constructienr.: 25-0632
Eigenaar: W. (Wubbo) J. Ockels
Locatie: Schiphol, 1988
Bijzonderheden: Nu André Kuipers momenteel als tweede Nederlandse astronaut in het ruimtestation ISS rond de aarde cirkelt leek mij het aardig om een foto van de PH-WJO te plaatsen. Dit toestel behoorde namelijk toe aan de eerste astronaut van Nederland, Wubbo Ockels.
Wubbo Ockels heeft in 1985 van 31 oktober t/m 6 november in de Space-shuttle Challenger een ruimtereis gemaakt.
Naderhand kocht hij in augustus 1988 in de USA deze Mooney M.20K. Het toestel was eerst geregistreerd al N1154D, wat nog voor de staart op het toestel te zien is.
Erg lang heeft hij niet plezier gehad van deze kist. Op 5 december 1989 moest hij er abrubt afscheid van nemen. Er doet zich namelijk een merkwaardig ongeval voort op de luchthaven van Lille in Frankrijk. Terwijl Wubbo Ockelsin de mist (zicht rond 500 meter) met zijn kist op de startbaan opdraait voor een vlucht naar Amsterdam komt de Airbus A320 van Air Inter F-GHQB, met 142 personen aan boord, aanvliegen vanuit Parijs (Orly). De verkeersleiding geeft de Airbus de opdracht om een doorstart te maken. De bemanning van de Airbus meent daar ook de juiste handelingen voor te verrichten, maar de kist reageert niet! De Airbus knalt tegen de baan en boven op de Mooney. De PH-WJO raakt daarbij total-loss. De staart en de vleugels worden er door de Airbus afgerukt. Het neuswiel van de Airbus klapt er onder uit en het toestel land met zijn neus op de grond. De passagiers worden geëvacueerd. Wonder boven wonder kunnen Wubbo Ockels en de inzittenden van de Airbus van de plaats des onheils weglopen…
Het bijzondere van dit ongeluk is dat het bij mijn weten niet nader is onderzocht hoe het kan dat de Airbus niet reageerde op de handelingen van de piloten. Ook is het mij niet duidelijk waarom de Mooney zich op de baan bevond terwijl er een landende verkeerskist dichtbij was. Wellicht heeft het slechte zicht daar mee te maken gehad. De Airbus is naderhand gerepareerd en heeft nog tot 1997 dienst gedaan. Mijn idee is dat het voor iedereen een enorm geluk is dat dit voorval tot materiële schade beperkt blijft.

Geef een reactie