De mobiele landingsstrip van O’Brien’s flying Circus

Aanvliegen voor een landingspoging

Dè oplossing voor het huidige fileprobleem; vervoer door de lucht. Maar ja, dan moet je wel dicht bij een vliegveld werken, of kan het ook anders? Jazeker! Een antwoord hierop wordt gegeven door O’Brien’s Flying Circus uit Engeland. Je zorgt gewoon dat je een mobiele landingsbaan hebt…

Geland, achter op de aanhanger

Het bewijs voor deze gekke gedachte werd geleverd tijdens de Airshow die 28 juli 2012 gehouden werd op de luchthaven van Texel. De ervaren vlieger Brendan O’Brien was daar naar toe gekomen met zijn Flying Circus. Een aanhanger getrokken door een 4×4 terreinwagen vormde de landingsstrip voor een uit 1940 stammend Piper Cubje (G-BPCF).

De voorwielen in de klemmen, gas er af om het staartwiel naar beneden te krijgen

De auto reed met volle vaart rechtuit over de vlakke grasbaan van dit Waddeneiland en de Piper Cub landde daar vervolgens op. Dat klinkt simpeler dan het is. Gelijke snelheid en een goede coördinatie zijn hierbij van essentieel belang. Na de landing op het dak van de aanhanger werden de wielen vergrendeld door middel van een mechanisme dat vanuit de cockpit te bedienen is. Vervolgens kan het gas er af bij het vliegtuig en kan het met alle drie de wielen stilstaan op de aanhanger.

Geland op de aanhanger, tijd om te zwaaien naar het publiek

Het starten gebeurt in omgekeerde volgorde. Met voldoende vaart wordt het staartwiel omhoog gebracht, de wielklemmen er af, dan het gas er op en vliegen maar.

Gas d’r op en weer los!
Na afloop nog even dollen over het veld

Voor Europa was dit een unieke act. Al eerder had ik iets dergelijks gezien op Oshkosh tijdens de AirVenture 2011. Daar landde een kistje op het dak van een camper. Ook dat was een leuk gezicht.

NC37428 Interstate S-1A Cadet tijdens de AirVenture op Sohkosh (USA), 2011

Geef een reactie