Bizjets

In the Picture: VR-BJD Gulfstream 2B van een opmerkelijke Nederlandse zakenman

VR-BJD Gulfstream 2B G1159B
VR-BJD Gulfstream 2B G1159B (Schiphol 1987)

Reg.: VR-BJD
Type: Gulfstream 2B
Constructienr.: 219
Eigenaar: TransWorld Oil
Locatie: Schiphol 1987
Bijzonderheden: De klassieke bizjet stond op naam van TransWorld Oil. Dit is het bedrijf van John Deuss. Dit is een Nederlandse zakenman die zijn fortuin heeft verdiend met oliehandel. Nadat de Citroën garage in Nijmegen, die hij van zijn vader had overgenomen, failliet was gegaan in 1967 is Deuss begonnen met handel in olie uit Rusland. Veel geld schijnt hij verdiend te hebben bij illegale oliehandel aan Zuid Afrika tijdens de boycot van het apartheidsregime.
Inmiddels heeft Deuss een aardig imperium opgebouwd en heeft huizen over de hele wereld en heeft zijn thuisbasis op Bermuda.
Om van hot naar her te komen maakt Deus al jaren gebruik van één of meer Gulfstreams. Hij is bij mijn weten begonnen met een Learjet en heeft tijden met een Gulfstream 2B (VR-VJD) en een Gulfstream 3 (VR-BJE) gevlogen. Zijn initialen zijn in de registratie van de 2B terug te vinden. Om zijn Nederlandse roots weer te geven was de Gulfstream voorzien van een rood-wit-blauw lijntje over de romp en in de staart. De Gulfstream 3 zag er net zo uit.
De laatste jaren zijn de “oude” Gulfstreams ingeruild voor een Gulfstream IV, de VR-BJD (de VR- registraties zijn inmiddels omgeregistreerd naar VP-). Toen die aan zijn APK toe was is deze weer ingeruild voor een Gulfstream 550, met de registratie VP-BJD. En die laatste is nog steeds regelmatig op Schiphol te zien.
Ooit heeft er kort een Gulfstream een Nederlandse registratie gedragen, voor de Philips Vliegdienst. Deze op de Bermuda-eilanden geregistreerde bizjets van TransWorld Oil zijn door hun eigenaar toch ook een beetje Nederlands…

Geef een reactie