Helikopters

In the Picture: EI-BHO Sikorsky S-61N van Irish Helicopters, still going strong!

EI-BHO Sikorsky S-61N Mk.II Irish Helicopters (Schiphol, 1985)
EI-BHO Sikorsky S-61N Mk.II Irish Helicopters (Schiphol, 1985)

Reg.: EI-BHO
Type: Sikorsky S-61N Mk.II
Constructienr.: 61-822
Eigenaar: Irish Helicopters
Locatie: Schiphol, 1985
Bijzonderheden: Deze Ierse heli stamt uit 1979. Na productie is hij terecht gekomen in Ierland, bij Irish Helicopters. Daar heeft het tot 1992 voor gevlogen. In 1985 was de kist in die hoedanigheid te zien op Schiphol Oost voor het vervoer van bemanning naar booreilanden in de Noordzee.
Vanaf 1992 is de heli ingezet voor SAR-taken (Search And Rescue). Toen in 1997 Irish Helicopters het contract hiervoor verloor aan Bristow, een Engelse helicopteronderneming, is de EI-BHO uitgeschreven neer het Britse register. De heli werd toen G-BPWB.
Als G-BPWB kwam ik dit oudje onlangs tegen op de luchthaven Den Helder. Daar staat het toestel nog steed paraat voor SAR-taken, nu ten behoeve van HM Coast Guard. Na 33 jaar nog steeds operationeel dus. En dat in een vochtig en zilt klimaat. Dat vergt een stevig ontwerp en goed onderhoud. Beide zaken lijken in orde, getuige de staat waarin de heli te zien is op onderstaande foto.

G-BPWB Sikorsky S-61N Mk.II (Den Helder, 25 september 2012)
G-BPWB Sikorsky S-61N Mk.II (Den Helder, 15 september 2012)

Geef een reactie