In the Picture: PH-NIV Fokker F-27-500 Friendship als poortwachter op Schiphol

PH-NIV Fokker F27-500 Friendship (C/N 10449)
PH-NIV Fokker F27-500 Friendship (C/N 10449)

Registratie: PH-NIV
type: Fokker F-27-500 Friendship
Constructienr.: 10449
Eigenaar: Anthony Fokker Business Park
Locatie: Schiphol, 19 oktober 2012
Bijzonderheden: Deze Fokker Friendship ziet er uit als het eerste exemplaar dat Fokker gebouwd heeft van dit type. Op 24 november 1955 maakte de echte PH-NIV zijn eerste vlucht in deze hoedanigheid. Dit toestel had constructienummer 10101. Er zouden daarna nog 786 exemplaren volgen, waarvan een aantal in licentie gebouwd in Amerika bij Fairchild. Van deze 786 vliegen nog altijd een redelijk aantal, wat aangeeft dat de F-27 een goed toestel is.
De registratie PH-NIV staat voor Nederlands Instituut voor Vliegtuigontwikkeling. Dit instituut heeft Fokker indertijd voorzien van een subsidie om de ontwikkeling van de Friendship mogelijk te maken.
Als eerbetoon aan dit degelijke Hollandse product heeft men bij de voormalige vliegtuigfabriek Fokker op Schiphol Oude Meer een Fokker F-27 Friendship neergezet, gespoten in de kleuren van het eerste toestel. Het toestel is te vinden bij de nieuwe ingang van het Anthony Fokker Business Park, zoals het voormalige fabrieksterrein nu heet. Op het terrein zijn tal van bedrijven gevestigd.
De poortwachter die er uit ziet als de PH-NIV is 24 november 2011 vliegend naar Schiphol gekomen als N19XE. Het toestel verbleef daarvoor op Coswold in Engeland. Door de KLM is het toestel vervolgens na een paar maanden buiten gestaan te hebben in zijn nieuwe “oude” kleuren gespoten. Daarna is het op zijn huidige plek geplaatst.
Voormalige registraties waar dit toestel uit 1971 mee heeft gevlogen zijn PH-FPZ, F-BSUO, PH-JLN, D-AAAF, HA-FAD en als laatste N19XE. Het toestel heeft eigenlijk altijd post en pakjes vervoerd in Europa.
Naar verluid wordt het toestel later nog op een sokkel geplaatst bij de huidige ingang. Met een najaarszonnetje vond ik het een mooi plaatje. Goed dat dit op deze manier behouden blijft.

Geef een reactie