In the Picture: OK-AVO Avia BH.10, een knap oudje aan een touwtje.

OK-AVO Avia BH-10 (1924)
OK-AVO Avia BH-10 (1924)

Registratie: OK-AVO
Type: Avia BH.10
Constructienr.: 14
Eigenaar: Nationaal Techniek Museum, Praag
Locatie: Praag (Tscjechië), 14 oktober 2012
Bijzonderheden: De OK-AVO is al een oud beestje. Het toestel ziet er perfect uit. Gebouwd in 1924 en goed bewaard hangt deze originele kist aan kabels aan het plafond van het Nationale Techniek Museum in Praag, Tsjechië.  Dit museum kenmerkt zicht door een beperkte, maar zeer interessante. collectie vliegtuigen in oorspronkelijke staat.
De Avia BH.10 is ontworpen en gebouwd in Tsjechië, in 1924. In totaal zijn er 21 gebouwd met als doel om aerobatics mee te vliegen. Voor die tijd had het toestel een revolutionair uiterlijk, namelijk maar één vleugel.
De verhoging achter de cockpit is bedoeld om de piloot te beschermen voor het geval het toestel onverhoopt met zijn wielen omhoog zou landen…

OK-AVO Avia BH-10 (1924)
OK-AVO Avia BH-10 (1924)

Avia was een Tsjechische vliegtuigfabriek die in de vroege jaren diverse modellen afleverde en onderdeel was van Skoda. In de Tweede Wereldoorlog produceerde Avia onder dwang vliegtuigen voor de Luftwaffe. Na de oorlog werd het bedrijf genationaliseerd en ging het verder met het maken van vliegtuigmotoren, propellers en vrachtauto’s.

Geef een reactie