BizjetsSportvliegtuigen

27/12/2012 Zestienhoven, de laatste nieuwe plaatjes van ’t jaar

5B-CBW Cessna 172M Skyhawk
5B-CBW Cessna 172M Skyhawk

Vandaag een extra berichtje om te vookomen dat de niet-ballon-fans vergeten hoe een vliegtuig er uit ziet…!
Het (spotters)jaar 2012 loopt ten einde. In deze korte en donkere dagen valt er doorgaans maar weinig te beleven op de Nederlandse velden voor de doorsnee spotter. Voor mijn werk moest ik in de buurt van Rotterdam zijn en zo kon ik nog net twee plaatjes meepakken voor dit jaar.
De eerste foto is van een Cessna 172 uit Cyprus. Er zijn een drietal Cypriotische kisten op Nederlandse velden gesignaleerd, o.a. op Lelystad. De 5B-CBW is er daar ook één van. Alleen stond deze op “derde kerstdag” op Zestienhoven. Typisch dat deze kistjes de Nederlandse winter verkiezen boven die van Cyprus. Daar lijkt me het klimaat toch nog even wat aangenamer deze dagen. 😉

PH-JND Cessna 560XLS Citation Excel
PH-JND Cessna 560XLS Citation Excel

De tweede foto is van de PH-JND. Een Cessna 560XLS Citation Excel gevlogen door JetNetherlands B.V. De eigenaar is het in Canada gevestigde Homburg. Het logo van deze firma, een kleinde H, staat boven in de staart van deze bizjet. Het toestel is inmiddels ruim een jaar ingeschreven en had daarvoor een Canadeese registratie. Toen vloog het ook al voor Homburg Canada Inc.
Homburg is een bedrijf dat internationaal vastgoed bezit en beheert. Het is opgericht door de, van oorsprong, Nederlandse eigenaar Richard Homburg en is gevestigd in Canada, de VS en Nederland. De onderneming staat aan de beurs van Toronto en Amsterdam genoteerd. Inmiddels is de onderneming door het economisch klimaat in zeer zwaar weer terecht gekomen en hoopt men op betere tijden.

AANVULLING (28/12/2012)
Met dank aan Cees Ootjers kunnen we melden dat de Cypriotische kistjes hier staan om verkocht te worden. Ze zijn bij Air Waterland op Lelystad ingeruild. Dit bedrijf heeft het dealerschap van de Aquila A210 sportvliegtuigen voor de BeNeLux. Zij hebben onlangs een gloednieuwe Aquila (PH-KLQ) afgeleverd aan de KLM Aeroclub op Lelystad. Deze club vloog al tijdelijk met de Aquila A210 F-HARN. Deze is nu naar Cyprus vertrokken en in ruil daarvoor zijn de 5B-kisten op Lelystad verschenen. Voor de goede orde, de overige toestellen zijn 5B-CKX (Cessna 172) en 5B-CGA (Piper PA28-140).

Geef een reactie