In the Picture: 64-0751 / CA McDonnell Douglas F-4C Phantom

20130807-211957.jpg
Registratie: 64-0751 / CA (org. 63-7704)
Type: McDonnell Douglas F-4C Phantom
Constructienr.: 848
Eigenaar: USAF
Locatie: Milwaukee, WI (VS), 5 augustus 2013
Bijzonderheden: Bij de luchthaven van Milwaukee in de staat Wisconsin in de VS staat deze F-4C met de registratie 64-0751 op een paal. Hij staat aan de East College Avenue. Wat mij betreft een beetje op een achteraf positie. Vanaf de weg is de kist goed te fotograferen.
20130807-212015.jpg
Ik ben eens gaan nazoeken wat het verhaal achter deze Phantom is. Dan kom ik uit bij de oorlog in Vietnam.
Op 9 november 1976 vlogen lt. col. John Armstrong als pilot en Lance P. Sijan in de backseat ‘s nachts uit voor een bombardementsmissie over Noord Vietnam. Daar ging het vreselijk mis. Tijdens het bombarderen ging één van de bommen direct bij het loslaten af vernietigde het vliegtuig. De piloot werd hierbij gedood, maar Lance Sijan wist met zijn schietstoel zich te redden. Hij landde zwaargewond in de jungle. O.a. met een schedelbasisfractuur, een gebroken been en verwondingen aan zijn hand wist hij contact te maken met zijn troepen. Deze probeerden hem de dagen daarop te redden, maar dat is uiteindelijk niet gelukt. Tijdens deze actie zijn maar liefst 20 luchtvaartuigen beschadigd geraakt.
Zonder voedsel, met weinig water en zonder overlevingspakket wist Sijan 46 dagen uit handen van de vijand te blijven. Uiteindelijk werd hij op eerste kerstdag 1967 door de Noord Vietnamezen gevangen genomen.
Ondanks zijn slechte conditie wist hij zijn bewaker op een gegeven moment te overmeesteren en wist hij te ontsnappen. Helaas voor hem van korte duur. Een paar uur later werd hij wederom gevangen genomen.
De dagen daarna is hij vele maken ondervraagd en gemarteld. Uiteindelijk is hij hieraan, aan zijn eerdere verwondingen en aan zijn zwakke gesteldheid in de gevangenis van Hanoi overleden op 22 januari 1968.
Pas in 1974 is het lichaam van Lijan overgedragen aan de VS en is hij begraven in zijn geboorteplaats Milwaukee. Dat verklaart meteen de reden van de Phantom op de sokkel in Milwaukee. Deze is gespoten in de kleuren en registratie waarmee Lijan voor het laatst vloog.
Na zijn dood is Lance Lijan postuum bevorderd tot captain. Tevens heeft hij de Medal of Honor gekregen, het Purpel Heart en de Prisoner of War Medal.
Om de herinnering aan deze heldhaftige vlieger in stand te houden werd bij de (inmiddels voormalige) ingang van de basis van de 440th Air Force Reserve deze Phantom neergezet. Inmiddels is de 440th Airlift Wing verhuisd naar Pope AFB in Colorado. Sindsdien zijn er plannen om de Phantom te verplaatsten naar het veteranen gedenkteken in Milwaukee aan de oever van Lake Michigan.
20130807-212140.jpg
Er is ook nog wat opmerkelijks te zien aan de Pantom op de paal. Natuurlijk is het niet de originele Phantom waar Lijan mee vloog. Deze is, zoals verteld, verloren gegaan. Oorspronkelijk was de kist op de paal de 63-7704, een F-4C met een MIG-kill op zijn naam.
20130807-212241.jpg
Op de Phantom is deze MIG-kill in de vorm van de rode ster aanwezig aan de linkerzijde van de kist, voor de luchtinlaat. De originele kist van Lance Lijan had geen kill op zijn naam staan..
Al met al een kist waar een heel verhaal over te vertellen valt!

Geef een reactie