29/09/2013 zondagmiddag op Lelystad met o.a. de Catalina

PH-PBY Consolidated PBY-5A Catalina onder begeleiding van een zwerm kieviten
PH-PBY Consolidated PBY-5A Catalina onder begeleiding van een zwerm kieviten

Deze zondagmiddag was één van de laatste mogelijkheden om de Nederlands geregistreerd Catalina vliegend te zien. Met de PH-PBY werden een aantal rondvluchten uitgevoerd, met bijbehorende splash-and-go in het IJsselmeer. Vanuit het Aviodrome vertrok men met steeds 3 bemanningsleden en 15 passagiers. Zo aan de buitenkant zou je het er niet afzien dat er zoveel passagiers in mee kunnen.
Volgens de website van de Catalina vliegt hij misschien nog komende week voor een paar trainingsvluchten, maar daarna gaat het toestel voor de winter de hangaar in.
Vanwege het mooie weer zijn de cartografen ook weer druk in de weer om ons land van boven af te fotograferen. Op die manier worden digitale kaarten bijgewerkt of wordt voor bijvoorbeeld gemeentes Nederland nauwgezet in kaart gebracht. Nu in de herfst als het bladerdek weer wat dunner wordt en straks in het vroege voorjaar maakt men gebruik van de zonnige en heldere weerssituaties. De PH-PIX is hier een voorbeeld van. Het toestel was de dag ervoor al aangekomen, samen met nog een Zweedse Rockwell van dezelfde organisatie. De PH-PIX kwam nog een keer binnenvallen voor de nodige brandstof.

PH-PIX Swearingen SA226-T Merlin IIIA in de start voor een nieuwe fotovlucht
PH-PIX Swearingen SA226-T Merlin IIIA in de start voor een nieuwe fotovlucht

Een ander opmerkelijk toestel was niet te zien op de taxibanen of de startbaan, maar in een aanhanger op de parkeerplaats bij het restaurant Flantuas/Martinair Vliegschool. Het ging hier om een CriCri. Deze kleinste twin ter wereld paste netjes in zijn behuizing op wielen. Het toestelletje werd even uitgepakt voor een mogelijke koper. De F-PYVQ, die normaal op Drachten gebaseerd staat, is te koop voor € 16.500,-. Daarvoor krijg je dan een zelfbouw-vliegtuigje uit 1986 met een leeg-gewicht van maar 75kg.

F-PYVQ Colomban MC-15 CriCri TE KOOP
F-PYVQ Colomban MC-15 CriCri TE KOOP

Om te laten zien hoe makkelijk het toestel gemonteerd kan worden werd nog even de linker vleugel gemonteerd. Daarna verdween alles weer netjes in de aanhanger. Benieuwd of het toestel een nieuwe eigenaar gaat krijgen aan de hand van deze kleine demo.
Alle foto’s van deze zondagmiddag zijn te zien op AirOnline.nl onder de knop Pictures en dan bij de datum 29 september 2013.

2 gedachten over “29/09/2013 zondagmiddag op Lelystad met o.a. de Catalina

Geef een reactie