11/12/2013 Australian National Airways Ticket-enveloppe uit 1946

Enveloppe Australian National Airways ticket (1946)
Enveloppe Australian National Airways ticket (1946)

Vandaag een berichtje in de categorie luchtvaartmemorabilia. Afgebeeld is een enveloppe waar een vliegticket in gezeten heeft. Het werd gebruikt door Australian National Airways (ANA) en stamt uit 1946.
Op internet kom je ditzelfde envelopje tegen op veilingsites als Ebay. Het is soms voorzien van een andere achterzijde en is zeker tot 1948 bij ANA in gebruik geweest. Het heeft dan al gauw een waarde van 20 tot 35 USD.
Het envelopje dook op binnen mijn famillie. Het geeft een mooi sfeerbeeld uit die tijd. De informatie achter op leert dat de passagier om 07:30 uur met de auto werd opgehaald bij de gebouwen van de Oriënt Line, een scheepvaartmaatschappij uit die tijd. Een uur later, om 08:30 vertrok het vliegtuig dan vanaf het vliegveld Guildford. Dit is tegenwoordig het vliegveld Perth, aan de westkant van Australië. De residatum was 16 april 1946. Vermoedelijk werd er met een DC-3 Dakota gevlogen. Waar naar toe? Dat is mij onbekend, maar het zal binnen Australië geweest zijn. ANA vloog uitsluitend binnenlandse vluchten.
Australian National Airways was een luchtvaartmaatschappij opgericht in 1935. Na de oorlog kwam de maatschappij pas goed “op stoom”.
Door stevige concurrentie van de door de Australische staat ondersteunde TAA (Trans Australia airlines) en de keuze voor uitsluitend Douglas passagiesrtoestellen heeft ANA het uiteindelijk niet zelf gered. Andere maatschappijen, als TAA, kozen bijvoorbeeld voor de Convair 240’s en Vickers Viscount toestellen en hadden daarmee meer succes. In 1957 werd ANA overgenomen door Anestt Airways en hield toen op te bestaan.
Vliegen in die tijd was naar mijn idee best een spannende aangelegenheid. Zo zie ik in de geschiedenis van ANA dat op 10 maart 1946, net een maand voor deze vlucht, een DC-3 van ANA na de start op Cambridge Aerodrome op het Australische eiland Tasmanië te water raakt. Maar liefts 25 personen kwamen daarbij om het leven…

Geef een reactie