In the Picture: UR-SBS Falcon 20C-5 stored op Rotterdam – The Hague

UR-SBS Dassault Falcon 20C-5
UR-SBS Dassault Falcon 20C-5

Registratie: UR-SBS
Type: Dassault Falcon 20C-5
Constructienr.: 141
Eigenaar: Challenge Aero Ukraine
Locatie: Rotterdam – The Hauge, 17 december 2013
Bijzonderheden: Op het vliegveld Rotterdam – The Hague Airport (voor mij nog altijd Zestienhoven) staat al geruime tijd een bizjet opgeslagen, oftewel stored. Het gaat hier om de UR-SBS. Deze Oekraïense Falcon 20 is inmiddels al een oudje.
In het bouwjaar 1968 is de loopbaan van dit toestel begonnen als F-WMKF. Dat was de fabrieks-testregistratie.  Daarna is het de F-BPIO geworden en vervolgend de F-BIHY. Vervolgens heeft het als UR-CCB gevlogen en sinds 2010 als UR-SBS.
De -5 in de typeaanduiding wijst er op dat dit exemplaar is uitgerust met Garrett TFE731 motoren in plaats van de standaard bij de Falcon 20 gebruikte General Electric CF700 motoren. Een beperkt aantal is hiermee omgebouwd.
Na 15.740 vlieguren wordt dit toestel momenteel te koop aangeboden door Flight Source International Inc. uit Florida (USA). De vraagprijs is USD 335.000. Daarvoor heb je dan wel je eigen privéjet met 10 lekkere beige-lederen zitplaatsen. De kleur aan de buitenkant is naar mijn idee niet echt restwaarde-verhogend. Opvallend, maar saai zou ik het kleurenschema willen betitelen…
De Falcon 20 wordt tegenwoordig al een klassieker. Van de 508 gebouwde exemplaren zijn er al veel uit dienst genomen. De nieuwere generatie bizjets vliegt met veel zuinigere en stillere motoren en is voorzien van de modernste technieken. De Falcon 20 is daarbij vergeleken nog een “echt” vliegtuig.

Geef een reactie