Focus@: G-LBLI Lindstrand LBL-69A wedstrijdballon aan het ballon-“varen” tijdens de EK in Zweden

G-LBLI Lindstrand LBL-69A
G-LBLI Lindstrand LBL-69A

Registratie: G-LBLI
Type: Lindstrand LBL-69A
Constructienummer: 10
Eigenaar: Neil Gabriel
Locatie: Katrineholm (S), 21 juni 1998
Bijzonderheden: De G-LBLI is een Lindstrand LBL-69A ballon die uitgevoerd is in de huisstijl van de ballonfabrikant Lindstrand uit Engeland. De ballon is hier te zien tijdens de Europese Kampioenschappen Ballonvaren die in 1998 gehouden werden in het Zweedse Katrineholm.
Een kenner zal meteen zien dat de foto niet genomen is tijdens een wedstrijdvaart omdat de mand in contact ik met grond/water. Dit zou in de wedstrijd een penalty betekenen vanwege ground-contact. Op deze manier krijgt de term ballonvaren overigens wel een andere dimensie… 😉
De foto is dan ook gemaakt tijdens een fiësta vaart, voorafgaande aan de wedstrijddagen. Tijdens deze vaart werd een zogenaamde key-grab gehouden. De ballonvaarder moest daarbij een sleutel van een paal afhalen die zicht op een vlot in het meer bevond.
Deze LBL-69A ballon is een relatief klein ballonnetje en destijds regelmatig gebruikt voor wedstrijdvaarten. Dit volume is daar prima geschikt voor.
Tegenwoordig  is deze vorm van wedstrijdballonnen geëvalueerd naar ballonnen die veel smaller zijn, waardoor zij veel sneller kunnen stijgen en dalen.
De G-LBLI, die in 1993 gebouwd is met constructienummer 10 is in 2010 uit de vaart genomen.

Geef een reactie