14/04/2014 Gemarkeerde locaties in Flevoland van vliegtuigwrakken uit vervlogen tijden

Wraklocatie 9 42-3486 Boeing B-17 Flying Fortress
Wraklocatie 9 42-3486 Boeing B-17 Flying Fortress

In de Flevopolder heeft zich al een geschiedenis afgespeeld, nog voor dat het land er was. Allereerst zijn er in de Zuiderzee, nog voor de Afsluitdijk in 1932 werd opgeleverd, tal van schepen vergaan. Bij de inpoldering van het, uit de Zuiderzee ontstane, IJsselmeer zijn tal van scheepswrakken gevonden.
Deze locaties van scheepswrakken zijn op diverse plaatsen in de Flevoland te herkennen. Op de plek waar een wrak gevonden is, heeft men een blauw-witte paal geplaatst met een rood silhouet van een schip er op.
In navolging van scheepswrakken zijn er ook locaties gemarkeerd van vliegtuigwrakken. Vooral tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er diverse toestellen, van zowel Duitse als geallieerde zijde, in het IJsselmeer verongelukt. Niet zelden kwam de bemanning daarbij om het leven.

Wraklocatie 9 42-3486 Boeing B-17 Flying Fortress
Wraklocatie 9 42-3486 Boeing B-17 Flying Fortress

Door de “Stichting 4 mei herdenking Dronten” is daarom een initiatief genomen om 16 vliegtuigwrak-locaties in het oostelijk deel van de Flevopolder te markeren. Ook hierbij wordt een blauw-witte paal gebruikt, maar nu met het silhouet van een vliegtuig er boven op.
Twee van die locaties passeerde ik onlangs.
Aan de Vogelweg, op de hoek met de Knarweg is locatie nummer 9. Hier is op 11 januari 1944 een Boeing B-17 Flying Fortress met de registratie 42-3486 verongelukt. Het toestel was op de terugweg van een bombardement boven Halberstadt in het midden van Duitsland. Slechts drie bemanningsleden hebben de crash overleefd. Zij werden krijgsgevangen gemaakt en kwamen pas in het voorjaar van 1945 bij de bevrijding weer vrij.

Informatiebordje op de paal bij locatie 9
Informatiebordje op de paal bij locatie 9

Deze vlucht maakte deel uit van een aanval met 114 B-17’s op onder andere een Focke Wulf fabriek in Halberstadt. In totaal gingen 8 Boeing B-17’s verloren onderweg, 1 toestel bleek te zwaar beschadigd bij aankomst en werd afgeschreven en 42 andere toestellen liepen beschadigingen op.

Archieffoto van een Boeing B-17G Flying Fortress (G-BEDF)
Archieffoto van een Boeing B-17G Flying Fortress (G-BEDF)

Deze 11e januari werden er zo’n 60 toestellen boven Nederland neergeschoten. In totaal werd er een grootschalige missie naar Duitsland gevlogen met 500(!) bommenwerpers tegelijk.
Locatie nummer 10 is gelegen aan de Eendenweg ter hoogte van huisnummer 20. Hier is het wrak gevonden van een Short Stirling met de registratie BF353. Dit toestel is hier op 19 september 1942 verongelukt. De toedracht van dit ongeval is onbekend. De 7-koppige bemanning is hierbij om het leven gekomen.

Wraklocatie 10 BF353 Short Stirling
Wraklocatie 10 BF353 Short Stirling

Eerder was het toestel opgestegen vanuit Bourn en is vermoedelijk op de terugweg van een bombardement in Essen hier verongelukt.
De Short Stirling was de eerste viermotorige bommenwerper van de Royal Air Force. Er zijn er ruim 2300 van gebouwd. Het toestel werd al in de Tweede Wereldoorlog vervangen door onder andere de AVRO Lancaster.
Op de website www.airgunners.nl zijn alle locaties die gemarkeerd zijn terug te vinden. Ook is daar een PDF-file te vinden van het bordje dat op iedere paal is bevestigd met informatie over het op die locatie neergestorte toestel.

Een gedachte over “14/04/2014 Gemarkeerde locaties in Flevoland van vliegtuigwrakken uit vervlogen tijden

  1. Locatie Paal 9

    Stalag Luft IV was a German prisoner-of-war camp during World War II
    in Gross Tychow, Pomerania (now Tychowo, Poland)

    Stalag Luft VI was a German prisoner-of-war camp during World War II
    located near the town of Heydekrug, Memelland (now Šilutė in Lithuania)

Geef een reactie