10/07/2014 N141SJ Sonex SubSonex JSX-2 maakt eerste vlucht vanaf Oshkosh (WI, USA)

N141SX Sones SubSonex JSX-1
N141SX Sonex SubSonex JSX-1

Sonex, het op Oshkosh (WI, USA) gevestigde bedrijf dat diverse types zelfbouwtoestellen op de markt brengt, heeft op 10 juli 2014 met een nieuw type gevlogen. Op die dag maakte de SubSonex JSX-2, met de registratie N141SJ, haar eerste vlucht.
Dit toestel is een mini-straalvliegtuigje dat plek biedt aan slechts één persoon. De motor is een PBS TJ-100. Dit is een motor van Tsjechische makelij en kent toepassingen voor onbemande vliegtuigjes, ultralights, zweeftoestellen en nu dus ook zelfbouwtoestellen.
De Sonex SubSonex JSX-2 is ontwikkeld uit een Proof-of-Concept model, de N141SX SubSonex JSX-1. De JSX-1 vlieg al sinds augustus 2011. Dit toestel was al eerder op Oshkosh, tijdens de AirVenture aldaar, vliegend te zien.
De JSX-2 is op tal van punten aangepast op het studiemodel. Zo is de cockpit ruimer en het instrumentarium uitgebreider. Voor de looks en aerodynamica is de vorm van de neus aangepast ten opzichte van het studiemodel JSX-1. Bij de JSX-1 kon alleen het neuswiel ingetrokken worden, bij de nieuwe JX-2 versie kan het gehele landingsgestel ingetrokken worden.
Voor de veiligheid is dit toestel uitgerust met een reddingsparachute waaraan he gehele toestel naar beneden kan komen. Voor het gebruiksgemak is het mogelijk om eenvoudig de vleugels op te klappen tijdens opslag in een hangaar.
Erg goedkoop is dit mini-straalvliegtuigje niet. Een bouwpakket gaat rond de USD 135.000 kosten. De eerste tien vroege productietoestellen zijn al in 2013 gereserveerd door belangstellenden.
Later deze maand hoopt men met de SubSonex JSX-2 voor te vliegen tijdens de EAA Air Venture 2014.
Hieronder is een video te zien van één van de eerste vluchten met de JSX-2 vanaf Oshkosh. (bron: Jeremy Monnett / Youtube)

Sonex biedt tal van zelfbouwmodellen aan. Kenmerkend aan een aan een aantal van deze modellen is de V-staart.
De volgende modellen zijn leverbaar:

N178KT Mika Robert E Sonex
N178KT Mika Robert E Sonex

Sonex, een metalen tweezitter met de mogelijkheid om met bijvoorbeeld een Volkswagen of Jabiru motor uit te rusten.

N196YX Sonex Waiex
N196YX Sonex Waiex

Waiex, ook een tweezitter, maar nu met een V-staart. Dit toestel levert hogere prestaties dan de Sonex.

N222NX Sonex One-X
N222NX Sonex One-X

One-X, dit is een eenzitsversie van de Sonex. Met opklapbare vleugels is dit toestel eenvoudig op te bergen in een hangaar of garage.

N112XS Sonex Xenos
N112XS Sonex Xenos

Xenos, dit is een motorzwever. Dit toestel is gemakkelijk te herkennen aan de grote spanwijdte.

N141SX Sones SubSonex JSX-1
N141SX Sonex SubSonex JSX-1

SubSonex, dit is het nieuwste lid van de familie, eerst als Proof-of Concept met de JSX-1 en nu dan met de productieversie JSX-2. De SubSonex is eigenlijk een One-X, maar dan met de V-staart van een Waiex. Volgt u het nog?!?
Op deze manier biedt Sonex voor veel zelfbouwers een oplossing. Naast al deze modellen zijn de toestellen ook nog in diverse stadia van bouw af te nemen. Dit geheel afhankelijk van de tijd en de vaardigheden van de bouwer.
Inmiddels vliegt er in Nederland ook een Sonex, de PH-ONX. Dit toestel is gebaseerd op Lelystad Airport en is een éénpersoons One-X.

2 gedachten over “10/07/2014 N141SJ Sonex SubSonex JSX-2 maakt eerste vlucht vanaf Oshkosh (WI, USA)

Geef een reactie