21/05/2014 Met de S3 SOAR concept de ruimte in?!

Model Swis Space Systems / Dassault S3
SOAR-concept van Swiss Space Systems (S3) / Dassault

Op de stand van Dassault Aviation was tijdens EBACE2014 (European Business Aviation Conference & Exhibition) een merkwaardig schaalmodel te zien. Het bleek te gaan om de SOAR Concept (schaal 1:10) van Swiss Space Systems (S3) dat in het Zitserse Payerne is gevestigd. S3 ontwikkelt een Zwitsers project om een ruimtecapsule te maken die her te gebruiken is en die satellieten tot 250kg de ruimte in kan brengen in een baan 600 tot 800km boven de aarde. Het toestel hiervoor is een zogenaamd suborbatical ruimteschip.
Voor dit project is Dassault een joint venture aangegaan met S3 en zal het bijdragen met technologie. Dassault Aviation verwacht beproefde systemen uit de Rafle en de Falcon zakenvliegtuigen in de SOAR Concept te kunnen gebruiken. Men hoopt in 2017 met testvluchten te kunnen starten.
De tijd zal het leren of dit project letterlijk van de grond komt. Er zijn immers al meer projecten die aan vergelijkbare systemen werken. Het is ook nog een beetje de vraag of Dassault er werkelijk veel geld in wil steken of dat de deelname een bijdrage is aan het bod aan de Zwitsers is om met de Rafale straaljager te gaan vliegen. De kans daarop lijkt nog steeds aanwezig nu de Zwitsers dit voorjaar in een referendum NEE hebben gezegd tegen de Zweedse SAAB Grippen, die de voorkeur van de luchtmacht genoot.

SOAR-concept van Swiss Space Systems (S3) / Dassault
SOAR-concept van Swiss Space Systems (S3) / Dassault

Zoals aan het model te zien is heeft ook Breitling zich als partner gemeld voor dit project. Een andere spraakmakende naam die aan dit project gekoppeld is, is die van Claude Nicollier. Hij is de eerste Zwitserse astronaut en heeft op 4 Space Shuttle missies meegevlogen. Hij is als “Expert Board Member” aan Swiss Space Systems toegevoegd.
Voor de lancering van de S3 capsule wil men een Airbus A300 geschikt gaan maken. De S3 wordt dan in de lucht, vanaf dit toestel gelanceerd.
Men hoopt ook aan een versie van de S3-capsule te gaan werken die personen kan vervoeren. Deze zal dan niet gebruikt worden voor “ruimte toerisme”, maar voor transport tussen de verschillende continenten in de wereld. Zo zou men binnen een uur over de wereld moeten kunnen reizen.

Geef een reactie