AirlinersPostzegels

01/04/1960 Start van de lijndienst met DH106 Comet 4B door BEA

Voorkant van de enveloppe
Voorkant van de enveloppe

Van een enthousiaste lezer van de berichten op AirOnline.nl, dhr. van Arensbergen uit Gennep, ontvingen we een fraaie luchtpost-enveloppe. Daar zijn we erg blij mee en deze geste wilden we de rest van de lezers natuurlijk niet onthouden!
Het betreft een Engelse enveloppe gestempeld op 1 april 1960. Het poststuk heeft aan boord meegevlogen van de eerste commerciële lijnvlucht van British European Airways (BEA) met hun nieuwe De Havilland DH-106 Comet 4B naar Frankfurt.
Op 1 april 1960 startte men met lijndiensten van London Heathrow naar Frankfurt, Athene, Moskou, Istanbul, München, Rome en Warschau. Hiermee begon voor BEA het straaltijdperk, best een memorabel moment dus!
Het poststempel is gezet op het postkantoor van Hounslow, Middx. Dit is een district in Londen waar ook de luchthaven Heathrow in gelegen is. De enveloppe is geadresseerd aan het BEA kantoor in Frankfurt. In de enveloppe zit een blanco, onbeschreven kaartje.

Detail van de postzegels en hun stempeling
Detail van de postzegels en hun stempeling

Op alle vluchten die men met de Comet startte vervoerde men op de heen- en terugvlucht dergelijke luchtpost mee. Op Ebay zijn dan ook verscheidene van deze enveloppes te bemachtigen. Tik hiervoor maar eens “Comet” en “BEA” in.

Achterkant van de enveloppe
Achterkant van de enveloppe

De start van deze lijndiensten was tevens het begin van lagere ticketprijzen bij BEA voor vluchten, zowel nationaal als internationaal.
Aanvankelijk vloog ment met 5 Comets, later werd dit aantal opgehoogd naar 18 exemplaren.
In 1974 is BEA opgegaan, samen met BOAC (British Overseas Airways Corporation) in het huidige British Airways.

Geef een reactie