Focus@: Payen PA.100, één van de eerste Delta-ontwerpen

Payen PA.100 “Flèche volante”
Payen PA.100 “Flèche volante”

Registratie: –
Type: Payen PA.100 “Flèche volante”
Constructienummer: ?
Eigenaar: Delta-museum in Athis-Mons
Locatie: La Ferté Alais, 7 juni 2014
Bijzonderheden: Roland Payen was een Franse vliegtuigontwerper die de eigenschappen van een papieren vliegtuigje wilde toepassen op een echt vliegtuig. Al op 19 jarige leeftijd ontwierp hij in 1933 het racevliegtuig de Payen PA.100 “Flèche volante”, wat betekend “vliegende pijl”.
Naar dit ontwerp werd wel een beetje vreemd gekeken in Frankrijk. Het toestel had een lange romp. Deltavleugels en canardvleugeltjes. De staart liep vloeiend over in de romp.

Payen PA.100 “Flèche volante”, de cockpit loopt over in de staart
Payen PA.100 “Flèche volante”, de cockpit loopt over in de staart

Met dit toestel wilde Payen meedoen in de door de Aero Club de France georganiseerde wedstrijd Deutsch de la Meurthe Cup in 1933. Dit was een snelheidsrace voor vliegtuigen met een motorinhoud kleiner dan 8 liter.
Payen had problemen met het verkrijgen van een goede motor voor zijn vliegtuig. Aanvankelijk was hiervoor een, door de fabrikant Regnier uitgeleende, 200pk motor voorzien. Maar bij het zien van het ontwerp werd dit door de motorfabrikant wegens gebrek aan vertrouwen in het toestel teruggedraaid. Gevolg was dat Payen zonder motor zat en daardoor kon hij, ook al had hij voor 1933 het startnummer 11 verkregen, niet meedoen in de luchtrace Deutsch de la Meurthe Cup.
Het toestel maakte later met een andere motor alleen korte vluchtjes. Bij deze test-hopjes raakte het toestel beschadigd en heeft sindsdien niet meer gevlogen.

Payen PA.100 “Flèche volante”
Payen PA.100 “Flèche volante”

Latere vliegtuigontwerpers, waaronder Duitse in de Tweede Wereldoorlog, zagen in onderdelen van dit ontwerp practische toepassingen voor de toekomst. Hier mee is dit vliegtuig het eerste Franse vliegtuig met een delta-vleugel geworden. Er zouden hierna nog velen volgen, denk maar aan de Dassault Mirages en bijvoorbeeld ok de Concorde. Het Delta-ontwerp wordt in Frankrijk veel toegepast, met dit toestel als grondlegger.
Het hier afgebeelde toestel is een replica van de PA.100, maar wel een “echte” replica. Het is namelijk gebouwd door Roland Payen zelf. Hij heeft dit na de Tweede Wereldoorlog gedaan en dient als statisch museum-toestel.

Payen PA.100 “Flèche volante”
Payen PA.100 “Flèche volante”

De PA.100 maakt(e) deel uit van de collectie van het Delta-museum in Athis-Mons, vlak bij Orly. Omdat dit museum volgens mij ontmanteld wordt/is, is de Payen PA.100 op La Ferté Alais (F) terecht gekomen. Daar heb ik het toestel dit voorjaar kunnen fotograferen.

Geef een reactie