28/11/2014 Zwarte Sint en witte Piet landen op Lelystad Airport

Zwarte Sint en witte Piet over de taxibaan op Lelystad Airport
Zwarte Sint en witte Piet over de taxibaan op Lelystad Airport

Vanmiddag meldde er zich een vreemde formatie op de frequentie van Lelystad Airport. Van de registratie kon ik zo gauw geen chocoladeletter verstaan, maar de Pilot In Command bleek ene “Klaas” te zijn. Het geheel had naar mijn gevoel duidelijk Spaanse kenmerken…
Via de radio werd gemeld dat men “5 minutes out” was en dat men graag een straight in procedure wilde voor runway 05, direction to the tower… De dame op de toren was duidelijk verbaasd en moet gedacht hebben “wat wordt hier aan mijn (nog lege) laarsje gelapt?!?”.  Zij bleef goed in haar functie en met een strenge “NEGATIVE!” werd pilot “Klaas” gesommeerd om netjes “via Bravo op 700ft” aan te komen voor een normaal circuit. “Klaas” was kennelijk niet de beroerdste en had zijn VFR approach kaartje voor Lelystad netjes bij de hand, want hij accepteerde deze koerswijziging gewillig. Hij verzocht de toren echter wel de koffie alvast klaar te zetten!
Vol verwachting klopte mijn hart. Wat zou dit worden?
Even later werd alles duidelijk. Met een zacht brommend geluid kwam de formatie laagvliegend langs zetten, op weg naar de toren. Vier stalen rosjes van het merk Puch met daarop 3 Pieten en de Sint! Zo’n formatie heb ik nog nooit voorbij zien vliegen! Kennelijk is Amerigo ingeruild voor modernere faciliteiten…

Witte Piet!
Witte Piet!
Laag vliegen in volle concentratie!
Laag vliegen in volle concentratie!

Dat het vandaag koud was, kon je duidelijk aan de Pieten zien. Met wit weggetrokken snoetjes zaten zij op hun brommertjes. En Klaas? Daarvan kun je overduidelijk zien dat hij tegenwoordig een erg geëmancipeerde Sint is. Hij blijkt het betere schoorsteenwerk tegenwoordig niet te schuwen. Zijn uiterlijk was namelijk… zo zwart als roet!

Voertuigbeheersing alom! Sint die met één handje aan de knuppel langs zoemt!
Voertuigbeheersing alom! Sint die met één handje aan de knuppel in een low pass langs zoemt!

De gemotoriseerde kudde zette koers richting de tower, bepakt met flinke jute zakken. Waarschijnlijk om aldaar eerst het verschuldigde landingsgeld te voldoen. Dit zal wel betaald zijn in chocolademunten of wellicht zelfs met een marsepeinen creditcard.

Bepakt met volle jute zakken om het landingsgeld te voldoen
Bepakt met volle jute zakken om het landingsgeld te voldoen

Al met al is dit één van de meest bijzondere waarnemingen die ik op Lelystad Airport ooit heb kunnen doen! 😉
Vanavond gelijk maar weer eens mijn schoen zetten…

Een gedachte over “28/11/2014 Zwarte Sint en witte Piet landen op Lelystad Airport

  1. Valhelm verplicht is in Spanje zeker nog niet door gevoerd.
    Maar dat Sint nu het zware werk moet doen op z’n ouwe dag de schoorsteen/uitlaat van het stoom/of is het toch de ron 95 variant aangedreven ros/vliegtuig merk PU(c)H !! te vegen is wel erg kras!!
    Ik kan mijn schoen wel zetten maar ben bang dat ik iets te ver uit de richting zit voor een pakje in mijn laarsje van SinterKlaasje. Daarbij is denk ik de tank inhoud van deze nieuwerwetse Amerigo ook niet zo groot vrees ik.
    Dan liever toch die oldtimer Amerigo zit Sint ook vast iets comfortabeler mijn zijn mantel die na zo’n toch weer naar de stomerij kan daar hij vast tussen de spaken gaat geraken met zo’n “blonde” piet erbij.

Geef een reactie