Focus@: F-WILE Airbus E-Fan sleept al een aantal prijzen in de wacht.

F-WILE Airbus E-Fan
F-WILE Airbus E-Fan

Registratie: F-WILE
Type: Airbus E-Fan
Constructienummer: 001
Eigenaar: Airbus / EADS
Locatie: La Ferté Alais (F), 2014
Bijzonderheden: Dit speciale toestel van Airbus is een bijzonder vliegtuig. Het is namelijk electrisch aangedreven. Het toestel vliegt sinds maart 2014 en heeft inmiddels ruim 60 testvluchten gemaakt.
In augustus 2014 kreeg dit ontwerp de Personal Aircraft Design Academy (PADA) award and trophy tijdens de Oshkosh AirVenture 2014. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend door de Comparative Aircraft Flight Efficiency (CAFE) Foundation en is voor de ontwerpers van het beste vliegtuig voor privédoeleinden.
Daarnaast sleepte de F-WILA de door het blad Popular Science uitgereikte “the Best of What’s New Award” in de wacht. Hierbij werd de E-Fan genoemd als een grote stap voorwaarts naar electrische en hybrideconcepten in de luchtvaart.
De E-Fan kan gebruikt worden voor lesvluchten, het slepen van zweefvliegtuigen of het uitvoeren van aerobatics. Het toestel kan ongeveer een uur vliegen, bij aerobatics moet het toestel na 30 minuten alweer aan de beademing.
De F-WILE was te zien tijdens de Pinksterdagen op het Franse veld La Ferté Alais, net ten zuiden van Parijs. Het viel daarmee uit de toom ten opzicht van de vele antieke en klassieke toestellen aldaar, maar daardoor niet minder interessant!

Geef een reactie