24/05/2015 Druk bezocht Borkum tijdens de Pinksterdagen

D-EMPU OMF-100-160 Symphony
D-EMPU OMF-100-160 Symphony

Bij goed vliegweer kiezen veel sportvliegers de Waddeneilanden als reisdoel. Zo is het op een zonnige zondag vaak erg druk op Texel. Maar ook de Duitse Waddeneilanden kunnen rekenen op aardig wat belangstelling uit de hoek van de General Aviation.

N5473L Grumman-American AA-5 Traveler
N5473L Grumman-American AA-5 Traveler

Op één na ligt op alle Duitse eilandjes een landingsstripje of zelfs een wat uitgebreider veld. Na het laatste Nederlandse eiland Rottumerplaat kan gevlogen worden naar Borkum (EDWR), Juist (EDWJ), Nordeney (EDWY), Baltrum (EDWZ), Langeoog (EDWL) en Wangeroge (EDWG). Het eilandje Spiekeroog heeft geen vliegveld en is alleen per boot bereikbaar.

F-GNUJ Robin ATL
F-GNUJ Robin ATL

Op Eerste Pinksterdag werd een bezoekje gebracht aan Borkum (EDWR). Dit veld beschikt over een betonnen baan van 1.000 meter in de richting 13-31 en heeft twee grasbanen van respectievelijk 870 meter (12-30) en 810 meter (05-23).

G-CIGP Reims/Cessna F172N Skyhawk hoort in Duitsland thuis
G-CIGP Reims/Cessna F172N Skyhawk hoort in Duitsland thuis

Er werd in de middag niet veel gevlogen, maar het veld stond wel vol met kisten. Deze waren kennelijk al op vrijdag of zaterdag aangekomen voor het lange Pinksterweekend, met als doel om pas maandag, Tweede Pinksterdag, weer te vertrekken.

D-EPOD Cessna 177B Cardinal
D-EPOD Cessna 177B Cardinal

Naast Duitse kisten waren er een paar Nederlanders te zien, een Engelse kist en een Franse homebuild Dyn’Aero. Verder zijn een Amerikaans geregistreerde Grumman Tiger en een mooie Duitse Cessna 177B met vast landingsgestel het vermelden waard.

D-ECCE Impulse Xcite
D-ECCE Impulse Xcite

In de hangaar van Borkum stonden nog een paar lokale kisten, waaronder een Ruschmeyer R90 en een Airbus Helicopter EC135. Van de Ruschmeyer zijn er ooit maar 30 gebouwd, dus dat is een redelijk zeldzaam kistje.

D-EEHY Ruschmeyer R90-230RG
D-EEHY Ruschmeyer R90-230RG
D-HTMC Eurocopter EC135 P2
D-HTMC Eurocopter EC135 P2

Het bedrijf OFD verzorgt van en naar de Duitse eilanden lijndiensten. Zo ook naar Borkum. Op het platform stond daarvoor een Britten-Norman BN-2 Islander en een Gippsland GA-8 Airvan van de OFD, de Ostfriesischer Flug Dienst. OFD is in 2011 ontstaan uit een opsplitsing van het vroegere OLT. Deze letters staan ook nog steeds op de toestellen. De andere tak is na afsplitsing verder gegaan als OLT Express en is in 2013 failliet gegaan.

D-EOLF Gippsland GA-8 Airvan van OFD
D-EOLF Gippsland GA-8 Airvan van OFD

OFD is tegenwoordig eigendom van rederij AG Ems. Deze maatschappij verzorgt ook de bootferries vanuit Emden en de Eemshaven naar de Duitse eilanden.
De vloot van OFD bestaat momenteel uit 5 Islanders, 1 Airvan en 1 Cessna 172. Men opereert voornamelijk vanaf het vliegveld van Emden in Duitsland.

F-PHHH Dyn'Aero MCR-4S
F-PHHH Dyn’Aero MCR-4S

De havenmeester van Borkum was allervriendelijkst om toestemming te geven om vanaf de airside foto’s te maken. Alle foto’s van dit bezoekje zijn in groter formaat te zien op AirOnline.nl. Klik daarvoor op de knop Pictures aan de linkerkant en scrol naar Germany, Borkum met de datum 24 mei 2015.

PH-3Y1 Remos G-3 Mirage
PH-3Y1 Remos G-3 Mirage

Geef een reactie