Focus@: N8610H North American NA-145 Navion in Tel Aviv

N8610H North American NA-145 Navion
N8610H North American NA-145 Navion

Registratie: N8610H
Type: North American NA-145 Navion
Constructienummer: NAV-4-0570
Eigenaar: Holtz High School and Technical Academy
Locatie: Tel Aviv (Israël) 15 april 2013
Bijzonderheden: Geloof me, deze North American Navion ga je niet zomaar tegen komen! Het toestel is namelijk niet meer luchtwaardig en niet meer op een vliegveld te vinden. Het maakt deel uit van de toestellen die voor instructiedoeleinden gebruikt worden bij de Holtz High School and Technical Academy.
Deze school is te vinden in Tel Aviv, in Israël. Op deze school worden dienstplichtigen onderwezen in het onderhouden van en sleutelen aan vliegtuigen. Naast dit toestel is er nog een F-16A te vinden, een paar Piper Cubs en gevechtshelikopters.
In een bescheiden hangaar vinden de toestellen hun onderdak. De vliegtuigen zijn niet zomaar te bezichtigen, daar moet vooraf een afspraak voor gemaakt worden.

In deze hangaars staan de sleutelkisten van de Holtz School
In deze hangaars staan de sleutelkisten van de Holtz School

Deze North American Navion is in 1947 gebouwd. Het maakt deel uit van een serie van 1.027 toestellen die door de fabriek, die het toestel ook ontworpen heeft, gebouwd zijn. Vanaf 1948 is het model verder in productie geweest bij het Amerikaanse bedrijf Ryan.
De Navion is na de Tweede Wereldoorlog ontwikkeld om de groei van de kleine luchtvaart te bedienen. Na de oorlog waren er immers veel meer piloten. Met dit toestel hoopte men aan de toenemende vraag voor een reis-/sport-/privévliegtuig te kunnen voldoen.
Het ontwerp werd geroemd. Dat kwam niet in de laatste plaats omdat dit vliegtuig op hoofdlijnen uit de beroemde North American P-51 Mustang is ontwikkeld.

N8610H North American NA-145 Navion ziet er niet op-en-top uit
N8610H North American NA-145 Navion ziet er niet op-en-top uit

De N8610H is op 7 maart 2013 uit het Amerikaanse register verdwenen. De kist zit inmiddels onder een flinke laag stof en ziet er helaas niet op-en-top uit. Op Internet is er niet veel over de historie terug te vinden. Een plaatje al helemaal niet. Daar moest dus maar eens verandering in gebracht worden met dit artikeltje, nietwaar!
Mocht je deze klassieke sleutelkist ook eens willen bezoeken, dit is het adres waar je wezen moet:
Holtz High School and Technical Academy
4 3780 St, Tel Aviv-Yafo, Tel Aviv District

Geef een reactie