21/01/2016 DHL-Twister Aerobatic Team in Bahrein

G-JINX + G-ZWIP Silence Twister - Twister Aerobatics Team
G-JINX + G-ZWIP Silence Twister – Twister Aerobatics Team

De Silence Twister is een mooi gelijnd éénpersoons sportvliegtuig dat valt in de ultralight-categorie. Het heeft voor het eerst gevlogen in september 2000. Gek genoeg kent dit model zijn oorsprong uit de radiografische model-vliegerij. Daar was dit model, ontworpen door de Duitsers Matthias en Thomas Strieker, dermate populair dat men bij de Duitse fabriek Silence Aircraft GmbH besloot om een echt vliegtuig van dit model te maken.
Het toestel bestaat uit composietmaterialen in een honingraad-structuur. Hierdoor is het toestel licht, maar erg sterk.
Als je goed kijkt kun je de lijnen van een ander, legendarisch, vliegtuig in de Twister herkennen; de Spitfire. De vorm van de vleugel, maar ook van de staart doen sterk denken aan de roemruchte jager uit Wereldoorlog II.

G-JINX + G-ZWIP Silence Twister - Twister Aerobatics Team
G-JINX + G-ZWIP Silence Twister – Twister Aerobatics Team

De Twister kan als bouwpakket aangeschaft worden bij de fabriek in Schloss Holte Stukenbrock in de buurt van Paderborn (D), kosten vanaf € 35.000,-. Voor wie niet van zelf sleutelen houdt kan tegen meerprijs terecht in Litouwen. Daar kun je de Twister bij Termikas in Prienai voor ongeveer € 19.000,- extra in elkaar laten zetten en vliegklaar laten maken (aftanken, kokosmatten en een sleutelhanger d’r bij 😉 ). Bij de aanschaf heb je overigens nog keuze in een tweetal motoren (80Pk Jabiru 2200 of de 107Pk UL Power’s UL260 ISA) en de keuze voor een vast- of een intrekbaar onderstel.

G-ZWIP Silence Twister - Twister Aerobatics Team
G-ZWIP Silence Twister – Twister Aerobatics Team

De UL Power motor is van Belgische makelij en heeft een oliesysteem wat aerobatic-vliegen mogelijk maakt. Deze krachtbron is dan ook gebruikt in de Twisters die hier te zien zijn.
Het Twister Aerobatic Team bestaat uit een formatie van twee Twisters en wordt gevlogen door teamleader Peter Wells en wingman Chriss Burkett. Dit Britse team is ontstaan in 2010 en werd aanvankelijk gesponsord door de Scottish Widows Investments Partnership (SWIP). Dat verklaart ook gelijk de registraties van twee van de drie beschikbare toestellen, G-SWIP (ex G-RIOT) en G-ZWIP (ex G-TWST). Inmiddels is de sponsor over genomen door een ander bedrijf en is die naam niet meer verbonden aan het team.

G-SWIP Silence Twister in de originele kleuren (Dittingen, aug 2013)
G-SWIP Silence Twister in de originele kleuren (Dittingen, aug 2013)
G-ZWIP Silence Twisterin de originele kleuren (Den Helder, sep. 2012)
G-ZWIP Silence Twisterin de originele kleuren (Den Helder, sep. 2012)
G-JINX Silence Twister in de originele kleuren (Lens, sep. 2015)
G-JINX Silence Twister in de originele kleuren (Lens, sep. 2015)

Tijdens de Bahrain International Air Show 2016 (BIAS 2016) was het Twister Team één van de deelnemers aan de vliegshow. Speciaal voor dit evenement waren de twee toestellen G-JINX en G-ZWIP voorzien van een nieuw uiterlijk, te weten dat van één van de hoofdsponsors van het evenement DHL. De kistjes waren zogenaamd gewrapped. Een populaire manier om bijvoorbeeld auto’s, maar dus ook vliegtuigen, snel van een nieuw uiterlijk te voorzien. Als een soort grote sticker wordt dan het hele toestel beplakt. Snel en ook weer gemakkelijk verwijderbaar. Na deze show, zo vertelde een crewlid, worden de DHL-kleurtjes dan ook weer verwijderd.

G-JINX + G-ZWIP Silence Twister - Twister Aerobatics Team
G-JINX + G-ZWIP Silence Twister – Twister Aerobatics Team

Met DHL als sponsor is het natuurlijk een koud kunstje om vanuit Groot Brittannië naar Bahrein te reizen. Daarvoor waren de Twisters in een speciale krat verpakt en met een vliegtuig van DHL naar Bahrein gevlogen.
Eenmaal in Bahrein werden op de luchtmachtbasis Sakhir de kistjes vliegklaar gemaakt. Hiervoor was een speciale hoek in de grote hangaar beschikbaar.

G-ZWIP Silence Twister - Twister Aerobatics Team wordt vliegklaar gemaakt in de hangaar
G-ZWIP Silence Twister – Twister Aerobatics Team wordt vliegklaar gemaakt in de hangaar

Tijdens de BIAS 2016 vlogen de Twisters vaak meerdere keren per dag voor. Soms al in de ochtend, in de middag gevolgd door een formatievlucht met een DHL-Boeing 757 en een spectaculaire avondvlucht met vuurwerk en ledverlichting aan de toestellen. Vooral de formatievlucht was grappig om te zien. De Boeing volledig in de ankers om zo langzaam mogelijk te vliegen en de Twisters full-speed ahead!

Twister Aerobatics Team in formatie met de DHL Boeing 757 A9C-DHE
Twister Aerobatics Team in formatie met de DHL Boeing 757 A9C-DHE

De show van de Twisters is leuk om te zien. Met de kleine toestellen, met relatief weinig vermogen, wordt strak formatie gevlogen. Natuurlijk, het gaat niet zo flitsend als een F-16 of een Mirage 2000, maar er zit wel structuur en passie in.

G-JINX + G-ZWIP Silence Twister - Twister Aerobatics Team met een spectaculaire avondshow
G-JINX + G-ZWIP Silence Twister – Twister Aerobatics Team met een spectaculaire avondshow
G-JINX Silence Twister - Twister Aerobatics Team na de avondshow
G-JINX Silence Twister – Twister Aerobatics Team na de avondshow

Het Twister Team is inmiddels wereldwijd een graag geziene gast. Zo heeft men al in Turkmenistan, China en de Verenigde Arabische Emiraten gevlogen. Dit naast tal van Europese landen, waaronder natuurlijk ook Nederland.

G-ZWIP + G-JINX Silence Twister bij een demo in Lens, sep 2015
G-ZWIP + G-JINX Silence Twister bij een demo in Lens, sep 2015

Na afloop van het evenement in Bahrein werden de kisten op zondag alweer gereed voor transport gemaakt. De vleugels werden verwijderd en de romp werd weer in hun reiskrat gezekerd.

G-ZWIP Silence Twister - Twister Aerobatics Team klaar voor transport
G-ZWIP Silence Twister – Twister Aerobatics Team klaar voor transport
G-JINX Silence Twister - Twister Aerobatics Team klaar voor transport
G-JINX Silence Twister – Twister Aerobatics Team klaar voor transport

De volgende Silence Twisters zijn door de teamleader Peter Wells in elkaar gezet:

Reg. Type c/n Bouwjaar Opmerking
G-JINX Silence Twister LAA 329-15102 2013
G-SWIP Silence Twister PFA 329-14700 2008 ex G-RIOT
G-ZWIP Silence Twister PFA 329-14211 2005 ex G-TWST

De foto’s van het Twister Aerobatic Team in Bahrein zijn in groter formaat te zien op AirOnline.nl. Klik daarvoor op de knop Pictures en scrol naar Bahrain en klik dan bij Sakhir Air Base.

2 gedachten over “21/01/2016 DHL-Twister Aerobatic Team in Bahrein

  1. Maar een slordige €35K….? Mooi stukje speelgoed om van Kägiswil naar Lelystad te vliegen niet… 🙂 …..!
    Maar mooie plaatjes hoor van deze vliegshow!

    Gr Jelmer

    1. Hoi Jelmer,

      Op zich niet een duur kistje, alleen kun je er maar in je uppie in. En zo heel veel bagage kun je dan ook niet meenemen…

      Groeten,
      Berend Jan

Geef een reactie