17/03/2016 Eindhoven met een zeldzame Mitsubishi MU-2P

D-IAHT Mitsubishi MU-2P
D-IAHT Mitsubishi MU-2P

Vandaag een korte stop in de ochtend op Eindhoven Airport. Vanaf de parkeergarage was te zien hoe een zeldzame Mitsubishi Mu-2P (officieel een Mu-2B-26A) binnen kwam rollen. Na de landing werd deze turboprop door de Follow-Me naar het platform begeleid.

D-IAHT Mitsubishi MU-2P achter de Follow-Me
D-IAHT Mitsubishi MU-2P achter de Follow-Me

De Mitsubishi MU-2 is een weinig geziene verschijning in Europa. Er zijn er ruim 700 gebouwd tussen 1963 en 1986. Van deze versie de MU-2P zijn er maar 31 gebouwd. Deze versie is onder andere herkenbaar aan de vierbladige propeller die op dit model standaard was. Tevens is de D-IAHT een korte versie van de MU-2. Er zijn ook iets langere versies gebouwd. Überhaubt kom je de Mitsubishi MU-2’s niet vaak tegen, maar een korte versie zie ik maar zelden! 🙂
In Europa zijn er nog 13 geregistreerd, de meeste in Zweden (8). In Duitsland nog twee exemplaren, waarvan de D-IAHT (c/n 352SA) er één is en de enige Europese MU-2P.

D-IAHT Mitsubishi MU-2P
D-IAHT Mitsubishi MU-2P

Met een mooi zonnetje in de rug en een langzame sluitertijd lukte het om de draaiende propellers te laten veranderen in mooie ronde schijven. Altijd een uitdaging, want de foto moet natuurlijk ook weer niet onscherp zijn.

D-IAHT Mitsubishi MU-2P
D-IAHT Mitsubishi MU-2P

De D-IAHT was, voor zijn overlijden in 2003, eigendom van Heiko Teegen . Hij was de hoofdredacteur van het Duitse luchtvaartblad Pilot und Flugzeug.
De MU-2 heeft niet zo’n mooi veiligheidsrecord. Maar liefst 330 toestellen (bijna de helft van de productie!) zijn vroegtijdig aan hun einde gekomen. Dat komt omdat dit een relatief snel toestel is en omdat piloten niet altijd even vertrouwd waren met dit high-performance-toestel. Vanaf 2005 is in de VS een speciaal trainingsprogramma opgezet voor dit snelle toestel om de ongelukkenreeks te stoppen. Dit heeft gelukkig geresulteerd in een flinke afname van het aantal ongelukken.
Een andere privévlucht die op Eindhoven was te zien was die van de PH-FJK. Deze Cessna Citation CJ3 vertrok vanaf Eindhoven met een select gezelschap. De kist is van JetNetherlands, een chartermaatschappij voor vervoer met privéjets.

PH-FJK Cessna 525B CitationJet CJ3
PH-FJK Cessna 525B CitationJet CJ3

Van de lijndiensten op Eindhoven zijn Ryanair, Transavia en Wizz Air de meest geziene gasten. Een lange Airbus 321 met winglets en in de nieuwe kleuren vertrok nar Budapest. Mooi op tijd om ook even op de foto gezet te worden.

HA-LXC Airbus A321-231(WL) Wizz Air
HA-LXC Airbus A321-231(WL) Wizz Air

De foto’s van deze ochtend zijn in groter formaat te zien op AirOnline.nl. Klik daarvoor op de knop Pictures en scrol naar Eindhoven, met de datum 17 maart 2016.

2 gedachten over “17/03/2016 Eindhoven met een zeldzame Mitsubishi MU-2P

  1. Hoi Berend Jan,

    Mooie plaatjes en ik maar denken dat Mitsubishi alleen maar auto’s en ander voertuigen op 4 wielen maakt.
    Apart vliegtuig mooie lijnen hoor!

    Gr Jelmer

Geef een reactie