27/04/2016 Koning Winter speelt Koningsdag Fly-In op Teuge parten

Koningsdag Fly-In 2016 op Teuge
Koningsdag Fly-In 2016 op Teuge

In 2014 organiseerde de Teuge-spotter Erwin Poll voor de eerste maal de Koningsdag Fly-In. Een grappig idee om ervoor te zorgen dat er op je thuisbasis interessante vliegtuigen verschijnen. Onder de vliegers is het nog een beetje wennen, het animo is nog gering.

PH-TDS Diamond DA40 Diamond Star
PH-TDS Diamond DA40 Diamond Star

Vandaag stond de tweede editie van de Fly-In op de agenda. Al maanden vooraf heeft Erwin via de social-media zijn best gedaan om piloten te interesseren om Teuge met een bezoekje op Koningsdag te vereren. Er was zelfs een heuse oranje goodiebag beschikbaar gesteld!

PH-STP Cessna 172R Skyhawk II
PH-STP Cessna 172R Skyhawk II

Alleen helaas, in de kleine luchtvaart ben je sterk afhankelijk van het weer. Laat het nu net een van de koudste Konings/Koninginnedagen zijn in de laatste 30 jaar! Daarbij dreven er zo nu en dan enkele pittige buien over het land. Het leek wel of Koning Winter deze dag een staatsgreep wilde doen in het land. Deze feestdag was kouder dan de afgelopen kerstdagen!

Een constante stroom van buiten over het Oranje Nederland deze dag
Een constante stroom van buiten over het Oranje Nederland deze dag

Door het slechte weer verkozen de meeste sportvliegers om thuis achter de kachel te blijven. Grappig genoeg waren er rond het middaguur dan ook meer spotters dan bezoekende kisten op Teuge waar te nemen.

PH-RCF Reims/Cessna F172N Skyhawk II
PH-RCF Reims/Cessna F172N Skyhawk II

Erwin had voor alle spotters een oranje petje geregeld met Koningsdag Fly-In opdruk. Top gedaan! Ook had hij ervoor gezorgd dat de spotters, voorzien van een fluorvestje, op air-side van het veld mochten lopen om te fotograferen. Wederom top gedaan!
De volgende toestellen konden als bezoeker waargenomen worden tussen 12:30 en 14:00u.:

Reg. Type Remarks
PH-GRA Reims/Cessna F150L van Lelystad
PH-PXC Eurocopter EC135 P2+ i.v.m. Koningsdag in Zwolle
PH-PXD Eurocopter EC135 P2+ i.v.m. Koningsdag in Zwolle
PH-RCF Reims/Cessna F172N Skyhawk II van Lelystad
PH-STP Cessna 172R Skyhawk II van Eelde
PH-TDS Diamond DA40 Diamond Star van Schiphol
PH-PXC Eurocopter EC135 P2+
PH-PXC Eurocopter EC135 P2+

De politieheli’s kwamen om beurten langs om te tanken. Zij wisselden elkaar af in hun missie boven Zwolle. Daar bracht de jarige Koning namelijk een bezoek aan de stad met zijn familie.

PH-PXD Eurocopter EC135 P2+
PH-PXD Eurocopter EC135 P2+

Aan de oostkant van het veld, voor de Skydeck hangaar, stond nog de romp van de voormalige SP-FVB. Deze Antonov AN-2 is onlangs aangeschaft door het Koude Oorlog Museum. Het is de bedoeling dat het een Chinees kleurenschema gaat krijgen. Het toestel is niet meer luchtwaardig en wordt toegevoegd aan de collectie. Deze collectie bestaat o.a. al uit een F-104G Starfigher en een MIG-23. Die toestellen staan binnen in de Skydeck-hangaar.

(SP-FVB) Antonov AN2TP
(SP-FVB) Antonov AN2TP
(SP-FVB) Antonov AN2TP
(SP-FVB) Antonov AN2TP

Een Antonov AN-2 die nog wel luchtwaardig is, is de D-FONL. Dit toestel is inmiddels weer klaar voor het nieuwe seizoen en stond in de buitenlucht voor de hangaar van het onderhoudsbedrijf AMN (Aircraft Maintenance Netherlands).

D-FONL Antonov An-2S
D-FONL Antonov An-2S

De lokale para’s zagen even hun kans schoon om tussen de buien door een sprong te maken. De PH-SWP maakte daarvoor een vluchtje.

PH-SWP Cessna 208B Grand Caravan
PH-SWP Cessna 208B Grand Caravan

Laten we hopen dat Erwin ook in 2017 de Koningsdag Fly-In nog een keer mag organiseren. En laten we dan ook duimen voor “kastelen-weer”. Dan kunnen we hopelijk zeggen “drie keer is scheepsrecht”. Naar mijn mening verdient dit idee namelijk minimaal één mooie kans van slagen!
De foto’s uit dit artikeltje zijn in groter formaat terug te zien op AirOnline.nl. Klik daarvoor op de knop Pictures en scrol naar Teuge met de datum 27 april 2016.

2 gedachten over “27/04/2016 Koning Winter speelt Koningsdag Fly-In op Teuge parten

    1. Hallo Robert,

      Dank voor je reactie. Wellicht kun je een volgende keer wel deelnemen!

      Groet,
      Berend Jan Floor

Geef een reactie