Focus@: I-5765 Smith DSA-1 Miniplane op Stadtlohn

I-5765 Smith DSA-1 Miniplane
I-5765 Smith DSA-1 Miniplane

Registratie: I-5765
Type: Smith DSA-1 Miniplane
Constructienummer: ?
Eigenaar: ?
Locatie: Stadtlohn (D), 16 juli 2016
Bijzonderheden: Een snelle blik en je denk misschien dat het hier om een Pitts Special gaat. Mis! We hebben hier de maken met een homebuild aircraft en wel van het type Smith DSA-1 Miniplane.

I-5765 Smith DSA-1 Miniplane
I-5765 Smith DSA-1 Miniplane

De Miniplane is ontworpen door Frank W. Smith in de VS. Het ontwerp stamt al uit de jaren ’50 en het eerste door Smith gebouwde toestel vloog in 1956. De gedachte van de ontwerper was om een attractief ogend vliegtuig te maken, dat goed zelf te bouwen is en dat goede vliegeigenschappen heeft. Zijn typeaanduiding DSA-1 staat overigens voor “Darned Small Airplane”.
Lang heeft Smith helaas niet van zijn vliegtuig kunnen genieten. Kort na de eerste vlucht overleed hij aan een hartaanval. Toch had hij de bouw van zijn toestel goed gedocumenteerd. Zijn vrouw en zoon hebben daarom de draad opgepakt en hebben te tekeningen geschikt gemaakt voor verkoop aan zelfbouwers.
Er zijn inmiddels meer dan 350 sets tekeningen verkocht. Dat wil niet zeggen dat er evenzoveel Miniplanes rondvliegen. De meeste Miniplanes zul je evenwel in de VS tegenkomen.

I-5765 Smith DSA-1 Miniplane
I-5765 Smith DSA-1 Miniplane

Enigszins verbaasd was ik dan ook om een Italiaans geregistreerd exemplaar tegen te komen op het Duitse veldje Stadtlohn, net bij Enschede over de grens. Veel over dit toestelletje is niet te vinden op het wereld-wijde-web.
Het prototype van dit toestelletje zou overigens in handen zijn van het EAA Museum in Oshkosh. Ik heb het daar echter in 2013 niet in de collectie aangetroffen.

Geef een reactie