26/01/2017 Eerste fotokist dit seizoen alweer te zien op Lelystad Airport

D-IHLB Cessna 402B Utililiner

Het seizoen van de fotovluchten lijkt vroeg te beginnen dit jaar. Vandaag was de knalgele Cessna 402B D-IHLB te zien van Hansa Luftbild. De kist verbleef een tijdje op het platform na getankt te hebben en vertrok daarna richting Münster-Osnabruck (EDDG).

D-IHLB Cessna 402B Utililiner

Als er nog geen blaadjes aan de bomen zitten en als het mooi zonnig weer is, kan men goede luchtfoto’s maken. Op Lelystad zijn daardoor in het begin van het jaar doorgaans veel toestellen te zien met een fotomissie. Dit jaar wel lekker vroeg! 🙂

D-IHLB Cessna 402B Utililiner

Ook vroeg, maar dan in de ochtend arriveerde de PH-ANO. Dit is een Cessna Citation 560XLS van Jet Netherlands. In de tweede helft van de middag vertrok het toestel naar het zuidoosten richting Duitsland.

PH-ANO Cessna 560XL Citation XLS

De PH-ANO was niet de enige bizjet die te zien was. Ook de lokale PH-PST vertrok even voor een retourtje Stuttgart. Het toestel was na een paar uurtjes alweer terug.

PH-PST Embraer EMB-500 Phenom 100

De Cessna Cardinal vind ik altijd een bijzonder geslaagd ontwerp. Dit komt mede door het ontbreken van de vleugelsteunen. Vandaag was de D-EICY te zien. Dit is een Cardinal met een intrekbaar landingsgestel, een zogenaamde Cessna 177RG. Dit toestel hoort volgens mij op Texel thuis, tenminste daar heb ik het vorig jaar in een hangaar waargenomen. De kist kwam even op bezoek bij AIS.

D-EICY Reims-Cessna F177RG Cardinal RG

De PH-BEM bracht een bezoekje vanaf Breda/Seppe. De Sprotcruiser werd geparkeerd bij de Pioneer hangaar.

PH-BEM Czech Aircraft Works SportCruiser

Vanaf de heliport bij Harskamp arriveerde de Colibri PH-RBC. Het toestel maakte een aantal circuitjes om vervolgens weer terug te keren naar de thuisbasis van HeliAir.

PH-RBC Eurocopter EC-120B Colibri

De Fuji D-ELHS van Zelf Vliegen is maar spaarzaam in de lucht waar te nemen. Vandaag werd de kist naar buiten geduwd voor een lokale vlucht.

D-ELHS D-ELHS Fuji FA-200-180 Aero Subaru

Het was alweer een tijdje geleden dat ik bij Dynamic Aviation in de hangaar had gekeken. Vandaag mocht ik de aanwezige toestellen op de gevoelige plaat vastleggen. Waarvoor dank uiteraard!
De PH-3D7 is een Kappa ultralight. Dit toestel heeft in maart 2015 een onfortuinlijke landing gemaakt, met de wielen nog ingetrokken. Met probeert bij Dynamic Aviation er weer een net toestel van te maken.

PH-3D7 Kappa KP-2UR Sova

Datzelfde heeft men al eerder met andere toestellen gedaan. Een voorbeeld daarvan is de PH-SCT. De kist nadert het einde van zijn opknapbeurt. Vermoedelijk nog een maandje sleutelen en dit toestel kan weer vliegen. Aan de rechterzijde is al een grijze striping aan gebracht en de oude registratie. De linkerkant is nog maagdelijk wit.

PH-SCT Piper PA-28-161 Warrior II
PH-SCT Piper PA-28-161 Warrior II

Het zustertoestel, PH-SFT, is ook door Dynamic Aviation opgeknapt. Eerder deze maand vertrok dat toestel naar een nieuwe eigenaar in de UK.

PH-SCT Piper PA-28-161 Warrior II

De G-BAJE is al een aantal jaar aanwezig bij Dynamic Aviation. Inmiddels heeft de kist weer gevlogen. Dit na een jarenlange restauratie. Ook dit toestel is overwegend wit, net als de PH-SCT, met een bescheiden grijze striping.

G-BAJE Cessna 177 Cardinal

De Vliegclub Flevo heeft momenteel nog maar de beschikking over één luchtwaardige Piper Cadet. Vorig jaar raakte de PH-VFA onherstelbaar beschadigd bij een landing op Texel. De PH-VFB is nu bij Dynamic Aviation aangekomen voor groot onderhoud. Dit betekent dat men alleen nog met de PH-VFC vliegt momenteel (naast de Piper Archer II PH-DRT en de Warrior II G-BJSV).

PH-VFB Piper PA-28-161 Cadet

De PH-VFB is ontdaan van de vleugels om de opslag makkelijker te maken. Het zal zo te zien wel wat tijd in beslag nemen voordat dit toestel weer aan de vloot van Vliegclub Flevo kan worden geretourneerd.

PH-VFB Piper PA-28-161 Cadet

Naast de PH-VFB staat de romp van de G-BJFK. Deze Socata TB-9 Tampico heeft op 15 juli vorig jaar op Teuge een harde landing gemaakt. Het landingsgestel raakte verbogen, de voorruit was gebarsten en de hoofdligger was verbogen. Kennelijk is reparatie van het toestel economisch niet meer haalbaar. Het toestel heeft een tijd in opslag gestaan op Teuge, maar is nu bij Dynamic Aviation terecht gekomen, vermoedelijk om bruikbare onderdelen er af te halen.

G-BJKF Socata TB-9 Tampico

Bij Martinair wordt regelmatig onderhoud gepleegd aan Socata TB-toestellen. Vandaag arriveerde hier de PH-AFT vanuit Nordhorn-Lingen (D). De PH-GLG stond hier al kennelijk langer en vertrok naar zijn thuisbasis Teuge.

PH-GLG Socata TB-20 Trinidad

Aan het einde van de middag kwam de PH-ACI binnen met een ruw lopende motor. Nu heeft deze Cessna T303 er gelukkig twee, dus dat gaf niet direct een ernstige situatie. Het toetel is veilig geland en heeft naar AIS kunnen terug taxiën. Al eerder op de dag was de PH-ACI te zien en toen snorde de motoren nog onberispelijk.

PH-ACI Cessna T303 Crusader

Foto’s in groter formaat zien? Klik dan HIER en scrol naar Lelystad Airport met de datum 26 januari 2017.

2 gedachten over “26/01/2017 Eerste fotokist dit seizoen alweer te zien op Lelystad Airport

Geef een reactie