Postzegels

Postzegel Praatje en Plaatje; 3 zegels van de ALM op de Nederlandse Antillen

10c met een Fokker F-27-500 Friendship

Vandaag een serie postzegels onder de loep. We starten daarmee een nieuwe reeks artikelen op AirOnline.nl onder de naam Postzegel Praatje en Plaatje. De reden daarvoor is dat ik onlangs een mooie collectie postzegels met het thema luchtvaart heb gekregen van mijn spottersvriend Adri. Voor hem waren het dubbele exemplaren, voor mij een mooie en welkome aanvulling aan mijn eigen collectie. Een aantal lezers zullen begrijpen dat ik daar vandaag juist mee start.
Wat we zien zijn een drietal postzegels uit de Nederlandse Antillen. De zegels zijn uitgegeven in 1968 en zijn gestempeld. Ze kennen de frankeerwaarden van 10c, 20c en 25c. De zegels zijn gestempeld en dus gebruikt. De huidige marktwaarde van de zegels in niet spectaculair, ongeveer € 0,60.

20c met een Douglas DC-9-15

Maar het gaat niet om de waarde, de afbeeldingen zijn interessanter. Op de zegels zijn namelijk een Fokker F-27-500 Friendship te zien en een Douglas DC-9. De DC-9 lijkt mij van het korte type te zijn, dus een DC-9-15.
Op het eerste gezicht zou je zeggen dat het toestellen in oude KLM/NLM-kleuren zijn, maar de zegels komen vanaf de Antillen, dus het gaat hier om toestellen van de ALM, de Antilliaanse Luchtvaartmaatschappij. De ALM heeft bestaan van 1964 tot en met 2001. Tussen 1968 en 1970 heeft men met een tweetal F-27’s gevlogen met de registraties PJ-FRE en PJ-FRM. Van de DC-9-15 had men tussen 1969 en 1975 een drietal exemplaren, te weten de PJ-DNA, PJ-DNB en PJ-DNC. Grappig feitje is dan dus dat de DC-9 eerder op de postzegel stond dan dat de ALM er mee vloog.

25c met een Fokker F-25-500 Friendship en Douglas DC-9-15

De ALM werkte in het verleden samen met de KLM. Vanaf 1979 raakte men in de rode cijfers en uiteindelijk zijn de activiteiten van deze luchtvaartmaatschappij in 2001 gestaakt.

Geef een reactie