13/02/2017 Reigers en een ibis op Lelystad Airport

Reiger

Normaal zijn er veel reigers te zien op Lelystad Airport. Vandaag een zeldzamere vogel daartussen, een heuse ibis. Het ging hier om een ibis die al sinds 18 september 2015 in de vogelopvang werd verzorgd. Toen bezeerde dit beestje zich aan de poten (zie HIER voor het verhaal daarvan).
Wat volgde was een revalidatieproces met vandaag als eindpunt daarvan een aantal pogingen om te vliegen en een voorzichtig echt vluchtje daaropvolgend.
We hebben het hier om het zelfbouwtoestel PH-ISI. Dit is een houten kistje met een canardvleugel. Het model werd begin jaren ’90 ontworpen door de Fransman Roger Junqua. Er zijn inmiddels tussen de 10 en 20 toestellen van dit type in elkaar gezet.
De PH-ISI vindt onderdak in de Pioneer Hangaar op Lelystad Airport. Voor deze hangaar werd vandaag het kistje weer gestart. De Volkswagen motor sloeg snel aan.

PH-ISI Junqua IBIS RJ03 wordt gestart bij de Pioneer Hangaar

Wat volgde waren twee highspeed taxi-runs over de baan 05. Alles leek daarbij in orde en er werd weer koers gezet naar de hangaar.

PH-ISI Junqua IBIS RJ03 tijdens de eerste high-speed run over de baan
PH-ISI Junqua IBIS RJ03 taxiet terug voor de tweede run

Kort daarop werd uitgetaxied voor een lokale testvlucht in de buurt van Biddinghuizen van ongeveer een uur. Het toestelletje, met plek voor twee personen, had alleen de testvlieger aan boord.

PH-ISI Junqua IBIS RJ03 komt net los voor de eerste vlucht sinds september 2015
PH-ISI Junqua IBIS RJ03 klimt snel om hoogte te winnen na de start

De vlucht was echter van korte duur. Na de start klom de Ibis snel. Vervolgens vloog het direct door naar downwind om na een circuitje alweer te landen. Daarna vertrok de Ibis weer naar zijn hangaar.

PH-ISI Junqua IBIS RJ03 zette na 1 circuitje de poten alweer aan de grond

Wellicht dat er toch nog het e.e.a. niet helemaal lekker liep. Laten we hopen dat dit unieke kistje snel weer volledig inzetbaar is.
Uit Duitsland arriveerde een mooie Cirrus SR22. Dit kenmerk behoorde eerder toe aan een SR20. Kennelijk is men nu een stapje hoger gegaan met getuige deze SR22 “met alles d’r op en d’r aan”. Het is een SR22 van de derde generatie, met een turbo en in de GTS-uitvoering.

D-ECCD Cirrus SR22 GTS G3 Turbo

Twee bezoekers vanaf Teuge wisten Lelystad met dit mooie weer te vinden. Allereerst de PH-JBG, een Cessna 172 en vervolgens de PH-PLG. Dit is een Piper Warrior III.

PH-JBG Reims/Cessna F172P Skyhawk hoort thuis op Teuge
PH-PLG Piper PA-28 Archer III komt eveneens van Teuge af

Ook een paar plaatjes van de gebaseerde toestellen. De PH-PLP vertrok voor een vluchtje naar Hoogeveen. Deze zelfgebouwde Vans RV-7 heeft de mascotte Polly Grey in de staart staan. Deze papagaai is de mascotte van het – op Leeuwarden gebaseerde – 322 squadron van de Koninklijke Luchtmacht.

PH-PLP Vans RV-7 met Polly Grey in de staart

De MBB Bo.105 helikopter van Rotor & Wings vertrok vandaag met een camera op de neus gemonteerd. Volgens mij lag het doel van de missie bij Bodegraven.

PH-RWY MBB BO.105DBS-4 met een filmcamera op de neus

De mannen van Air Combat Europe konden ook weer lekker buiten spelen. Er werd een paar keer in formatie gestart. Dat levert altijd leuke plaatjes op!

PH-4N4 + PH-4P4 Blackshape Prime BS.100

De sneeuw van het afgelopen weekend was al vlot aan het smelten. Toch kon nog een winters aandoend plaatje gemaakt worden van de Fokker 100 mock-up bij AIS Airlines. De Fokker 100 is onlangs een beetje schoongemaakt en ziet er weer wat knapper uit dan voorheen.

Fokker 100 Mock-up AIS

Foto’s in groter formaat zien? Klik dan HIER en scrol naar Lelystad Airport met de datum 13 februari 2017.

Geef een reactie