Algemeen

03/03/2017 Technasium Helen Parkhurst denkt na over spottersplaats Lelystad Airport

“AirOnline.nl” voor de klas!

Vandaag in de voetsporen van mijn ouders kunnen treden; die stonden namelijk beiden beroepshalve voor de klas. Wat was het geval? Ik was uitgenodigd door het technasium van het Helen Parkhurst in Almere om iets te komen vertellen over vliegtuigspotten op Lelystad Airport.
Vanwege de nieuwbouwactiviteiten op Lelystad Airport wordt er nagedacht over een spottersplaats op de luchthaven. De bouwer Dura Vermeer, de luchthaven Lelystad en de gemeente Lelystad hebben een aantal technasium-opleidingen benaderd om hierover na te denken hoe dit er uit zou moeten komen te zien en om hiervan een maquette te bouwen.

Via een presentatie werden onder andere de huidige locaties doorgenomen

Het technasium is een landelijk ontwikkelde formule voor bèta-onderwijs op havo en vwo, die bestaat sinds 2004. Centraal hierbinnen staat het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O), waarbij leerlingen in teamverband projectmatig werken aan actuele bètatechnische opdrachten uit de praktijk. Dat gebeurt vanaf de brugklas tot en met het examen.

Bij het Helen Parkhurst technasium dacht men bij deze opdracht bij het vak O&O gelijk aan de wensen van spotters zelf. Via de social media hebben zij contact gezocht met een personen die hen hier meer over zouden kunnen vertellen. En dat mocht ik deze middag komen doen! Een collega spotter – Kevin Regterink –  was in het lesuur voor mij ook al aan het woord geweest. Nadat de twee klassen 1VWO leerlingen even de benen hadden kunnen strekken ging men vol belangstelling zitten voor mijn verhaal.

Bruikbare ideeën werden meteen met een mobieltje vastgelegd voor later in het project

Via een Powerpoint presentatie heb ik de leerlingen meegenomen in de spotterswereld. Ik heb uitleg gegeven over de vele soorten spotters die er zijn, militair, civiel, alleen nummertjes noteren, alleen fotograferen of beiden. Verteld over de uitrusting, de lol van het spotten, de punten waarop ik let bij het kiezen van een goede spottersplek en bij het maken van foto’s.
Ondertussen mochten de leerlingen ook even naar mijn fotoapparatuur kijken. Eén leerling kreeg van mij de opdracht om gelijk eens wat foto’s te maken met mijn camera. Zo is het beeldmateriaal ontstaan bij dit artikeltje!

Mijn roeping als docent misgelopen?

Het verhaal werd goed ontvangen! Er werden nog wat vragen gesteld en ideeën getoetst. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat deze leerlingen over een week of vijf een mooi voorstel met een prachtige maquette weten te presenteren. Daarvoor ben ik ook al uitgenodigd om daarover mijn mening te geven.
Voor de komende weken staat wellicht nog een bezoek aan Lelystad Airport of het Aviodrome op de planning. Als de gelegenheid zich voordoet zal ik de leerlingen dan ook nog de spottersplekken op Lelystad Airport van dit moment laten zien.
Al met al een erg leuk uurtje terug op school, mooi om te kunnen doen en goed om te zien dat de leerlingen hier zo serieus mee bezig zijn. Benieuwd naar het eindresultaat.

Een gedachte over “03/03/2017 Technasium Helen Parkhurst denkt na over spottersplaats Lelystad Airport

 1. Hoi Berend Jan,

  Jij bent goed bezig man…!
  Super gaaf om je hobby te mogen presenteren en ook nog inside info te krijgen over dit project.
  Lijkt me erg leuk om de leerlingen input te geven over de Spotters wereld.
  Verder ben ik super benieuwd naar de maquette en ook of Dura Vermeer dit zo realiseerd.
  Blijf dit avontuur volgen.

Geef een reactie