Postzegels

Postzegel Praatje en Plaatje; De Franse Farman F.60 Goliath F-AEAU

Postzegelmet de F-AEAU Farman F.90 Goliath

Vandaag een Franse postzegel onder de loep. Afgebeeld is de F-AEAU. Dit is een Farman F.60 Goliath. Het toestel, met constructienummer 2, is ingeschreven in maart 1922 en heeft tot april 1934 in het Franse register gestaan. Het was eigendom van Soc. Generale de Transport Aerien op Le Bourget.
De Goliath was in eerste instantie in 1918 ontworpen als bommenwerper. Alleen toen de Eerste Wereldoorlog ten einde liep zocht men voor een andere, civiele, toepassing voor dit vliegtuig. Uiteindelijk zijn er zo’n 300 toestellen van dit type gebouwd.
Met dit type toestel werd in 1919 voor het eerst een passagiersvlucht uitgevoerd tussen Frankrijk en de UK. Later werden er met dit type meerdere luchtlijnen onderhouden, onder ander van Le Bourget (Parijs) naar Amsterdam.
Op 3 oktober 1925 vloog dit toestel ook deze route. Bij Bergen op Zoom kreeg het motorpech en moest daar in een weiland een noodlanding maken. Het toestel raakte daarbij beschadigd, maar men wist het wel weer te repareren. Meer informatie over dit incident is te vinden op de website van Herman Dekker. http://www.hdekker.info/Nieuwe%20map/1925.htm#F-AEAU
Deze (gestempelde) postzegel van de Farman is op 3 maart 1984 in Frankrijk uitgegeven. Het heeft een frankeerwaarde van 15.00 Franse Franc.
Met dank aan A3.

Geef een reactie