18/09/2017 Het toetje van de Breitling Sion Air Show op maandag

De Breitling Dakota in formatie met 2 Dassault Rafale C van de Franse luchtmacht

Normaal bewaar je het toetje voor het laatst. Deze keer beginnen we ermee. Na drie mooie dagen van vrijdag 15 tot en met zondag 17 september op het Zwitserse Sion dachten we dat we zowat alles wel op de gevoelige plaat hadden weten vast te leggen bij de Breitling Sion Air Show 2017. Met flink wat mooie foto’s in de tas werden we de volgende dag, maandag 18 september, wakker in ons hotel boven op de berg in Veysonnaz. Vanuit de hotelkamer was de startbaan van Sion te zien. En vanaf het balkon zijn diverse foto’s gemaakt van onder andere Frecce Tricolori.

Frecce Tricolori vanaf het balkon van het hotel gefotografeerd

Even na 8 uur startte er een mooi klinkende propellerkist. Het was de Douglas DC-3 Dakota van Breitling. De HB-IRJ had net een wereldtour van een half jaar achter de rug en stond prominent opgesteld tijdens de afgelopen air show.

HB-IRJ Douglas DC-3A Dakota van Breitling op de static van Sion

De Pratt en Whitney motoren weerklonken indrukwekkend tussen de bergwanden aan weerszijde van de vallei waar Sion in ligt. Langzaam klom de kist naar het westen.
Net toen we naar het ontbijt wilden gaan klonk er weer geluid, nu donderend geraas. De twee Franse Rafales keerden huiswaarts. Klokslag halfnegen klommen de blauwe demokist 133 en de grijze reserve demokist 122 uit, eveneens naar het westen.

133 / 4-GL Dassault Rafale C French Air Force
122 / 4-GA Dassault Rafale C French Air Force

Toch moest mijn 5 minuten eitje van het ontbijt even wachten want wat was het geval; de DC-3 kwam in formatie met de twee Rafales door het dal vliegen, in oostelijke richting. De drie kisten werden geflankeerd door de Cessna 180 HB-COE. Die laatste diende als camera-ship. De rechter deur was eruit zodat er air-to-air opnames van deze unieke formatie genomen kon worden.

De unieke formatie met de HB-COE aan hun zijde om foto’s te maken

Alleen de fotograaf in de Cessna was niet de enige die klaar stond, ook wij hadden onze camera paraat! Met flink wat croppen zijn er een paar leuke plaatjes uit gekomen.
Doe je veel moeite vanuit een Cessna om wereldfoto’s te maken (wat ook beste gelukt zal zijn), staat er gewoon iemand op een berg op zo’n 1.400 meter hoog eveneens plaatjes te maken…! Ik denk dat het unieke beelden zijn. De verwachting is dan ook dat buiten de fotograaf in de Cessna en ik er nog maar weinig anderen knappe foto’s gemaakt hebben van deze bijzondere formatie.
De formatie vloog op langzame snelheid door de vallei in naar het oosten. De Cessna racend door de lucht en de Rafales hingen achterover, op minimale snelheid.
Tussen de bergen en de laaghangende wolken zijn de toestellen eigenlijk maar nietig. Imposant en indrukwekkend, maar bovenal bijzonder mooi om te zien.

Nietig en klein is de formatie (rechts onder) ten opzicht van de imposante Alpen

Uiteindelijk werd er een linkerbocht gemaakt en zo kwam het viertal een tweede keer langs. De Cessna hing steeds aan de linkerkant van de formatie. Helaas was het bij de tweede pass iets minder zonnig en vloog men iets verder weg.

Na een linkerbocht kwam de formatie nogmaals langs

Hierna gaven de twee Franse jets vol gas. Ze doken naar beneden uit de formatie en gingen nu echt op pad “en retour” naar Frankrijk. Het smakelijke toetje van de Breitling Sion Air Show was ten einde. Maar het smaakte verrukkelijk!

Kort hierna vertrokken de twee Dassault Rafale C op weg naar huis

Geef een reactie