AirShowAlgemeen

16/09/2017 FlyBoard Air van Franky Zapata tijdens de Breitling Sion Air Show

Zapata FlyBoard Air

And now for something completely differrent! 🙂
Kijk! Zo’n ding wil ik ook wel om de files te omzeilen. Een FlyBoard Air. Voor het eerst werd door de Franse uitvinder en oud jet-ski-kampioen Franky Zapata voor een groot publiek de FlyBoard Air gedemonstreerd. Plaats van handeling; de Breilting Sion Airshow in Zwitserland in september 2017.

Zapata FlyBoard Air met op de achtergrond de verkeerstoren van Sion

De FlyBoard Air is een hoverboard met daarop een vijftal straalmotoren. Daarmee kan Zapata zich staande door de lucht bewegen.

Zapata FlyBoard Air

Al eerder ontwikkelde Zapata de WaterBoard’s. Daarbij wordt de opwaartse stuwing verzorgd door waterdruk van kleine turbines. Ook hiermee zijn op lage hoogtes indrukwekkende capriolen uit te halen. Het is een gewild speeltje van de jet-set geworden. Alleen, je zit nog wel vast aan een dikke waterslang die voor de aanvoer van het water moet zorgen.

Zapata FlyBoard Air

Inmiddels is er nu dus een prototype ontwikkeld dat los kan vliegen. Er is brandstof aan boord voor zo’n 10 minuten. Sinds het voorjaar van 2016 vliegt Zapata met dit apparaat en hij heeft inmiddels al het Guinness record te pakken voor het snelste hoverboard (150 km/u!).

Zapata FlyBoard Air

De Franse autoriteiten zijn alleen niet zo blij met deze ontwikkeling van hun landgenoot. Zij zien dit apparaat als een luchtvaartuig en daar horen regels bij. Vandaar dat Frankrijk momenteel een no-go-area is voor zijn vinding.

Zapata FlyBoard Air

Kennelijk heeft men in Zwitserland minder moeite met de FlyBoard Air. Zwitserland valt sowieso niet onder de EASA richtlijnen voor de luchtvaart binnen Europa. Daardoor waren een paar indrukwekkende demo’s mogelijk van Franky Zapata tijdens de airshow van Sion.

Zapata FlyBoard Air

Geef een reactie