Focus@: N599JD Jeffair Barracuda, een zeldzame homebuilt

N599JD Jeffair Barracuda

Registratie: N599JD
Type: Jeffair Barracuda
Constructienummer: 599
Eigenaar: Andrew Schechter
Locatie: AirVenture2017, Oshkosh, WI (USA), 24/25 juli 2017
Bijzonderheden: De Jeffair Barracuda is een ontwerp voor de homebuilt-markt. Ontworpen in de VS in de beginjaren ’70. Het toestel is grofweg van vóór de generatie Van’s en andere populaire zelfbouwtypes. Dit model is ontworpen door oud RAF vlieger Geoffrey Siers die bij als engineer bij Boeing werkte. Hij wilde een toestel bouwen dat snel was, waar je aerobatics mee uit kon voeren en je moest er ook nog een lang eind mee kunnen reizen.

N599JD Jeffair Barracuda

Geoffrey Siers was gecharmeerd van de bouwwijze van de imposante De Havilland Musquito. Vandaar dat bij de Barracuda dezelfde gewicht besparende techniek is toegepast met een rompbeplating van multiplex.
Voor het landingsgestel werd gebruik gemaakt van dat van een Piper PA-24 Comanche. Beter goed gejat dan slecht verzonnen, nietwaar! 😉

N599JD Jeffair Barracuda met het landingsgestel van een Piper Comanche

Na de productie van een mockup en een aantal aanpassingen was de definitieve Barracuda geboren. Een toestel waar je maximaal zo’n 190 knopen (351 km/u) mee kan vliegen en een afstand van ruim 700 km kan afleggen. Voor deze prestaties is een Lycoming GO-435-2 motor met 6 cilinders verantwoordelijk. Deze krachtbron is goed voor 220 pk (164 kW).
In 1976 werd het model gepresenteerd tijdens de EAA AirVenture op Oshkosh. Daar sleepte het dat jaar de prijs in de wacht voor het “Most Outstanding New Design”.

Het typeplaatje met daarop het bouwjaar 2001 en het c/n 599

De hier afgebeelde N599JD uit 2001 is eigendom van Andrew Schechter uit Goshen, Ohio. Het toestel heeft constructienummer 599. Zoveel vliegen er zeker niet. Er zouden ongeveer 150 sets met bouwtekeningen verkocht zijn. Een speurtocht in het Amerikaanse luchtvaartregister leert dat er momenteel 22 exemplaren staan ingeschreven. Dat maakt de Barracuda zeker geen doorsnee toestel.

N599JD Jeffair Barracuda

 

Geef een reactie