(Motor)zweefvliegtuigen

28/10/2017 D-KLEP gelukkig niet op z’n klep na botsing drone

D-KLEP Lange E1 Antares (Seppe, 4 september 2010)

Zaterdagmiddag 28 oktober 2017 raakte een (civiele) drone en een zweefvliegtuig elkaar boven de kust bij Hillegom. De (motor)zwever was de D-KLEP. Dat is een Lange E1 Antares. Deze Duits geregistreerde motorzwever is al lange (ik vond het een leuke woordspeling… 😉 ) tijd in Nederland gestationeerd.
Drones mogen in het gebied bij Hillegom tot 120 meter hoogte komen. Het zweefvliegtuig zou op 150 meter hoogte moeten vliegen. Toch hebben beiden elkaar in de lucht geraakt.
De drone heeft de rechter winglet geraakt. Deze is gebarsten. De drone zou gecrasht zijn. De Lange kon veilig landen na deze ongewenste ontmoeting op hoogte. De eigenaar van de drone was op moment van schrijven nog niet bekend.
Gelukkig ging de D-KLEP niet op z’n klep… Maar je moet er niet aan denken als zo’n drone door de plexiglazen cockpitkap heen gaat. Dan kan zo’n aanvaring een heel andere afloop hebben.
Helaas komen wereldwijd botsingen in de lucht van vliegtuigen met drones meer en meer voor. Over de schuldvraag in dit voorval kan ik natuurlijk niet oordelen. Het toenemen van incidenten met drones geeft echter wel aan dat de bestuurders van een drone goed hun koppie d’r bij moeten houden.
Op de foto hierboven is de D-KLEP te zien op Seppe tijdens een vliegshow op 4 september 2010. Dit type zweeftoestel wordt gemaakt door Lange Aviation GmbH in Zweibrücken (D).

Geef een reactie