Airliners

Focus@: PH-ABW Fokker 100 van Air Hollandia

PH-ABW Fokker 100 Air Hollandia

Registratie: PH-ABW
Type: Fokker 100
Constructienummer: 11493
Eigenaar: Air Hollandia
Locatie: Maastricht-Aachen Airport, 30 oktober 2017
Bijzonderheden:
We hebben net het afgelopen weekend afscheid genomen van de laatste KLM Cityhopper Fokkers. Daarmee vertrok de laatste operationele passagiers-Fokker bij een Nederlandse luchtvaartmaatschappij. Voorgoed? Of is er nog leven na dit afscheid?
Jazeker, er is leven want er is hoop en hoop doet leven. Die hoop is gevestigd op Air Hollandia. Een nieuwe startup van een Nederlandse luchtvaartmaatschappij die met een Nederlandse Fokker 100 wil gaan vliegen.
Air Hollandia was afgelopen juli voor het eerst te zien op Maastricht-Aachen Airport. Daar werd de Fokker 100 PH-ABW  voorzien van een sticker met bescheiden Air Hollandia titels. Het kleurenschema van dit toestel is van een voormalige gebruiker, Compagnie Africaine d’Aviation (CAA) uit de Democratische Republiek Congo.

De bescheiden Air Hollandia titles zijn op een witte sticker aangebracht

Deze Fokker 100 stond bij SAMCO Aircraft Maintenance in onderhoud/opslag. Het stond daar nadat een deal naar Georgië niet doorging. Als 4L-GNN zou het naar Tblisi vertrekken, maar dat ging uiteindelijk niet door.
De PH-ABW heeft al ruim 22 ervaringsjaren achter de rug. Daarbij heeft diverse kleuren en regsitraties gehad. We zetten ze even op een rijtje:

Registratie Maatschappij Datum
F-GPXC Air Inter apr-95
F-GPXC Air France sep-97
F-GPXC Brit Air feb-99
PH-ABW France Aircraft Finance sep-11
9Q-CHO Compagnie Africaine d’Aviation (CAA) sep-11
YR-CRY APS Trading Services aug-14
5A- Ghadames Air Transport ntu
4L-GNN Crossline ntu
PH-ABW SAMCO Aircraft Maintenance mei-17
PH-ABW Air Hollandia jul-17

 

Air Hollandia borduurt voor op het Air Operator’s Certificate (AOC) van het failliete Denim Air ACMI (Aircraft, Crew, Maintenance & Insurance). Het is geen doorstart van deze laatstgenoemde maatschappij, het certificaat is simpelweg uit de failliete boedel gekocht. Air Hollandia is officieel gevestigd in Mijdrecht.
Tot op heden moeten we echter hoop hebben. Hoop op het van de grond komen van dit initiatief. Plannen zijn er genoeg, men wil zelfs met een Boeing 737 gaan vliegen. Alleen tot op heden heeft Air Hollandia nog geen meter gevlogen en geen passagier vervoerd…

Geef een reactie