HelikoptersSportvliegtuigenWarbirds

24/11/2017 PH-TXN North American AT-6 Texan voor de lens op Lelystad Airport

PH-TXN / 313-K North American AT-6A Texan

Vandaag zat er weer eens wat beweging in de mooiste Texan/Harvard van Lelystad Airport. Nou staat er maar eentje op het veld, dus dat zou misschien geen eerlijke wedstrijd zijn… Maar neem van mij aan, dit is ècht de mooiste! 😉

PH-TXN / 313-K North American AT-6A Texan
PH-TXN / 313-K North American AT-6A Texan

Het gaat dan natuurlijk over de PH-TXN. Op 16 september 2017 heeft het toestel zijn showdebuut mogen maken tijdens Heldair, de vliegshow op het vliegveld bij Den Helder. Daarna heeft het toestel niet meer gevlogen. Zelf had ik het toestel ook nog niet in complete gedaante voor de lens gehad. Vanmiddag was de kans!

PH-TXN / 313-K North American AT-6A Texan

Het doel was dat de PH-TXN deze middag een vlucht zou gaan maken. Helaas werd het wachten hierop niet beloond.  De kist bleef aan de grond. Aan de ene kant jammer, aan de andere kant; het licht was – mede door de lage zon – niet meer geweldig voor het maken van leuke foto’s.

PH-TXN / 313-K North American AT-6A Texan
PH-TXN / 313-K North American AT-6A Texan

Het bleef dan ook beperkt tot foto’s in de hangaar en later buiten, voor de hangaar. In de hangaar was het paneel bij de cockpit aan de linkerkant nog weg. Later was het toestel weer netjes dicht en stond glimmend op mij te wachten 🙂

PH-TXN / 313-K North American AT-6A Texan
PH-TXN / 313-K North American AT-6A Texan

Met de Texan in zwart wit lijkt het net of de tijden van de jaren ’60 herleven. Een prachtige kist om te fotograferen, maar we doen het met een zonnetje beslist nog een keertje over. Dat verdient deze beauty wel!

Tijdelijke toren

Nu de landingsbaan op Lelystad klaar is, wordt weer op het “oude” gedeelte gestart en geland. De tijdelijke toren die geleend is van defensie is verhuisd naar het platform voor de rood-witte toren. Deze laatste is gesloten in verband met de op handen zijnde verhoging.

Lelystad tower

Het is even schipperen met de ruimte lijkt me, en het uitzicht is beperkt. Maar het vooruitzicht is in elk geval beter met straks een toren die op 21 meter hoogte over de baan uitkijkt. Nog even volhouden…!

Flevo Formation

De startbaan is nu 45 meter breed. Dat was 30 meter. Die extra ruimte werd vandaag meteen goed gebruikt door de Vliegclub Flevo. Zij oefenen al geruime tijd in het formatievliegen onder de naam Flevo Formation. Meestal met twee kisten tegelijk. Maar nu is er ruimte voor drie toestellen naast elkaar op de baan.

Flevo formation

Er werd vandaag een formatiestart gemaakt door de PH-UGS, PH-SCT en PH-VFC. En – in mijn optiek zo mogelijk nog meer bijzonder – er werd ook in formatie geland; drie Pipers op een rij. Keurig gedaan! En leuk om te zien.

Flevo formation met z’n drieën op een rij in de landing

De rest

Voor de rest was het niet spectaculair op Lelystad Airport. Geen bezoekers bijvoorbeeld. Alleen lokaal verkeer. Het leverde toch een paar plaatjes op.

PH-RWX Schweizer 269C
N111DV Piper PA-46-350P Malibu Mirage
PH-BVL Reims/Cessna F172N Skyhawk II
PH-HHB Sikorsky S-333

De 2-DITO is niet zo vaak buiten te zien. De Malibu met een turbinemotor werd even gelucht aan het einde van de middag. Met wat spaarzaam daglicht kon er nog net een degelijke foto van gemaakt worden.

2-DITO Piper PA-46-500TP Malibu Meridian

Geef een reactie