HelikoptersMilitairWrecks & Relics

19/07/2017 Geland in Maasbracht

3036 Mikoyan-Gurevich MiG-21UM (ex Hungarian AF)

Wie over de A2 in Limburg bij Maasbracht rijdt heeft ze wellicht wel eens gezien; een gevechtsvliegtuig en een klein helikoptertje bij het bedrijf Valkenpower / Valkenburg Dumpstore. Twee toestellen die geland zijn in Maasbracht. We hebben deze toestellen eens van wat dichterbij bekeken op hun locatie aan het einde van de Haverkamp in Maasbracht.

Beide toestellen in één beeld gevat(Saunders-Roe) Skeeter AOP12 ex Royal Army

MIG-21

De MIG-21UM staat al geruime tijd op deze locatie. Deze tweezits straaljager uit het tijdperk van de Koude Oorlog staat op een verrijdbare platformlift. Omdat de lift omhoog staat toornt de MIG boven het maaiveld uit en is het vanaf de snelweg goed te zien, zeker in de herfst en winter als de bomen in de buurt kaal zijn.

3036 Mikoyan-Gurevich MiG-21UM (ex Hungarian AF)

De MIG-21 verblijft hier al langere tijd. Het heeft de registratie 3036 en voor 2011 maakte het deel uit van het museum Verenigde Vleugels in Best. Het constructienummer van deze bonk ijzer is 516903036 en het heeft ooit dienstgedaan bij de Hongaarse luchtmacht.

SARO Skeeter

XN341 Saro (Saunders-Roe) Skeeter AOP12 ex Royal Army

Op het dak van het bedrijf Valkenpower/Valkenburg Dumpstore staat sinds het begin van 2017 een SARO Skeeter. Dit is een klein helikoptertje van het British Army Air Corps. Het betreffende toestel, de XN341 (C/N S2/7147), stamt uit februari 1960. De typeaanduiding is AOP.12. Dat staat voor Air Observation Platform nr. 12. Daarmee is meteen het gebruiksdoel van dit toestel bekend, observatievluchten. Daarnaast werd het als trainingstoestel ingezet. En het merk SARO, dat staat voor Sauders-Roe, een samenwerking van Samuel Edgar Saunders en Alliot Verdon Roe (van vroeger Avro). Later is dit merk samen gegaan met Westland en heeft daarbij een sterke postitie op de helikoptermarkt verworven.

XN341 Saro (Saunders-Roe) Skeeter AOP12 ex Royal Army met twee poppen in de cockpit

Na zijn diensttijd heeft deze helikopter sinds september 1989 in het Britse Stondon Motor Museum gestaan in Henlow. Dat museum ging in het voorjaar van 2015 op de fles. In september werd deze Skeeter via Ebay te koop aangeboden. Daarna is dit toestel in Dronten terecht gekomen bij het bedrijf Berend Bootje. Deze onderneming verhandeld oude vliegtuigen en onderdelen daarvan. En op hun beurt heeft dit bedrijf deze helikopter weer via Marktplaats verkocht aan het bedrijf Valkenpower/Valkenburg Dumpstore in Maasbracht. De vraagprijs was € 17.500,-.

De markeringen zijn nog allemaal origineel bij deze SARO Skeeter

Geef een reactie