HelikoptersSportvliegtuigenWarbirds

08/01/2018 Nieuwe Nederlandse Robinson R44 PH-AVW op aflevering op Lelystad Airport

PH-AVW Robinson R44 Raven II

Op deze tweede maandag van het jaar werd op Lelystad een nieuwe Nederlandse helikopter afgeleverd. Vanuit Kortrijk (België) verscheen de PH-AVW. Deze Robinson R44 Raven II uit 2010 (c/n 13066) staat sinds 20 december 2017 in het Nederlandse register ingeschreven.

PH-AVW Robinson R44 Raven II

Hiervoor had het een Belgisch kenmerk; OO-VER. En dat kenmerk stond er nog niet eens zo lang op, eind september 2017 kwam de helikopter namelijk over vanuit Duitsland alwaar het als D-HALD sinds februari 2011 had gevlogen bij Air Lloyd Deutsche Helicopter Flugservice GmbH.

PH-AVW Robinson R44 Raven II

Na een circuitje gevlogen te hebben landde de kersverse Nederlandse wentelwiek voor de deur bij HeliCentre. Benieuwd of dit een nieuwe resident van Lelystad Airport gaat worden, of dat het hier slechts tijdelijk is.

PH-AVW Robinson R44 Raven II

De helikopter heeft op de neus de naam “Heleen” staan, wat mij betreft goed gekozen, dit is zeker een “belle Hélène”!

Dutch Fouga is lining up

F-GLHF Fouga CM-170R-1 Magister

Kijk, dat horen we graag! “Dutch Fouga is lining up runway05”. Deze maandagmiddag mocht de F-GHLF weer even buiten spelen. Deze prachtige felrode Fouga CM-170R-1 Magister was bij het Aviodrome naar buiten gereden en werd opgestart door Fons Hemmelder, de vaste vlieger van dit toestel. Fons Hemmelder heeft vanuit zijn militaire vliegtijd ervaring op dit type, ook was hij in het begin van de jaren ’80 de Demo vlieger van de KLu op de Nothrop NF-5A.

F-GLHF Fouga CM-170R-1 Magister
F-GLHF Fouga CM-170R-1 Magister
F-GLHF Fouga CM-170R-1 Magister

Vervolgens werd naar het begin van baan 05 getaxied, vrijwel direct gevolgd door het oplijnen voor de start. Al vrij snel kwam het neuswieltje los en even voorbij de helft van de 1.350 meter lange baan was de kist airborne. Vlot werden de wielen ingeklapt en klom het toestel uit voor een lokale vlucht van ongeveer een half uur.

F-GLHF Fouga CM-170R-1 Magister
F-GLHF Fouga CM-170R-1 Magister
F-GLHF Fouga CM-170R-1 Magister
F-GLHF Fouga CM-170R-1 Magister

Visitors

Vandaag deed de PH-GBA Lelystad aan. Het kistje was op bezoek bij de KLM Aeroclub. Deze Piper Super Cub is nog een relatief jong exemplaar. Deze klassieker stamt uit 1979.

PH-GBA Piper PA-18-150 Super Cub

De PH-SVT hoort thuis bij de Vliegclub Rotterdam. Deze Robin doet Lelystad Airport wel vaker aan.

PH-SVT Robin DR400/135cdi Ecoflyer

Ook vanaf Rotterdam – The Hague verscheen de PH-RAD. Wings over Holland was de bestemming van deze Diamond DA 40D, vermoedelijk voor onderhoud. De Rotterdamse Aeroclub moet alleen nog wat langer op het toestel wachten dan gepland. De retourvlucht later op de middag moest namelijk gecanceld worden.

PH-RAD Diamond DA 40D TDI Star

Fotogallerij

Geef een reactie