26/01/2018 Stil en grijs Teuge met een leuke bizjet

PH-HGT Cessna 680 Citation Sovereign+

Op Teuge was het vandaag grijs en mistig. Maar dat gold voor vrijwel het gehele land. Pas in de middag verbeterde de condities een beejte. Ondanks dat werd er bijna niet gevlogen, op een enkele TB-10 na.
Wel stond op het platform voor de toren de fraaie Cessna 680 Citation Sovereign+ PH-HGT. Dit toestel is wel vaker op Teuge te zien. Voor dit veld is dit een redelijk forse kist!

PH-HGT Cessna 680 Citation Sovereign+

Deze fraaie bizjet van ASL (Air Service Liege) was de dag hiervoor uit Salzburg aangekomen. Tegen het einde van de middag vertrok het toestel weer. Er werd koers gezet richting het warmere zuiden, vermoedelijk Corfu in Griekenland.

AMN

Bij AMN (Aircraft Maintenance Netherlands) stond de G-OAFF buiten. Dit is een Cessna 208 Caravan I. Dit toestel wordt gebruikt om parachutisten te droppen, getuige de plexiglazen roldeur.
Sinds 2016 staat de G-OAFF gebaseerd in Damme (D). Daar vliegt het voor de FSSD GmbH, dat staat voor FalSchirmSport Damme.

G-OAFF Cessna 208 Caravan I

In vergelijking is deze Caravan uit 2007 een stukje korter dan de Grand Caravans die bijvoorbeeld op Teuge zelf gebruikt worden. Als bijnaam prijkt de naam Foxy Lady op het toestel.

Foxy Lady

Vliegen doet deze Cessna momenteel even niet. Daarvoor ontbreekt een redelijk essentieel onderdeel, de porpeller…

G-OAFF Cessna 208 Caravan I zonder propeller

Ook voor de deur bij AMN stond een Oostenrijkse Robinson R44. Het ging hier om de OE-XHY. Op de site Aircraft24.com wordt dit toestel te koop aangeboden door Startrade Heli GmbH & Co KG op Siegerland Airport (EDGS). Deze heli heeft 2.182 uren op de teller en mag voor € 95.000,- van eigenaar wisselen.

OE-XHY Robinson R44 Raven II
OE-XHY Robinson R44 Raven II

Skydeck

Daarna was het even door het sompige gras ploegen richting de Skydeck hangaar. Daar staat sinds begin december 2017 een Mig-21 voor de deur. Het toestel heeft dienstgedaan bij de Poolse luchtmacht en draagt nog het oude serial 8706. Deze Mig maakt nu deel uit van de inventaris van het Koude Oorlog Museum (in oprichting). Uniek is dit model in Nederland niet. Er staan er inmiddels zeker meer dan tien her en der in het land opgesteld.

8706 Mikoyan-Gurevich MiG-21MF ex PolAF

De Mig staat naast de Antonov An-2 op het platform voor de Skydeck hangaar. Het is momenteel niet gemakkelijk in zijn geheel op de plaat te zetten omdat het toestel een beetje weggestoken staat.

8706 Mikoyan-Gurevich MiG-21MF ex PolAF

Uniwest

Bij de Uniwest hangaars gebeurd doorgaans niet zo veel. Er staan nog een paar toestellen in deze hangaars en die zijn maar zelden te zien. Gelukkig stond één hangaar open en kon ik de twee aanwezige kisten in de hangaar even fotograferen.

PH-AKJ Cessna 177RG Cardinal RG

Het eerste toestel dat hier binnen stond was de PH-AKJ. Dit is een Cessna 177RG Cardinal. Het kistje stamt uit 1977 en heeft o.a. gevlogen bij Wings over Holland op Lelystad. Gedurende de “Uniwest-tijd” heeft het een – in mijn ogen – fraaier kleurenschema gekregen.

Zo zag de PH-AKJ er uit in mei 2005 (Lelystad)

Dit model is ook door Cessna in Reims (F) in licentie gebouwd. Veel Europese Cessna 177RG’s komen daardoor hier vandaan. Dit is echter een exemplaar dat in de VS is gebouwd.

D-IANI Cessna 340A

Het tweede toestel in de hangaar was de D-IANI, een Cessna 340A. Deze twin is momenteel niet luchtwaardig. De kosten voor herstel zijn hoger dan de waarde van het toestel zelf. Bij Uniwest zijn ook de papieren niet meer aanwezig om dit in eigen huis uit te kunnen voeren. De gedacht is om deze kist ooit te voorzien van een Amerikaanse registratie, waardoor het onder een eenvoudiger onderhoudsregime valt.

D-IANI Cessna 340A

Vliegen

Het enige toestel dat even kort een lokaal vluchtje maakte (terwijl wij er waren) was de D-EHJJ. Dit is een Socata TB-10 Tobago. Het bijzondere aan dit exemplaar is dat het voorzien is van tiptanks. Deze Duitse kist staat op Teuge gebaseerd.

D-EHJJ Socata TB-10 Tobago (tiptanks)

Aan de grond

Als laatste nog een droevig plaatje van de N100HQ. Deze Mooney staat al jaren weg te kwijnen op Teuge. Het ziet er niet naar uit dat dit kistje ooit nog eens gaat vliegen. En als dat wel het geval is, dan is er zonder twijfel veel werk verzet door de dames en heren technici.

N100HQ Mooney M-20J 201 al jaren stored op Teuge

 

Een gedachte over “26/01/2018 Stil en grijs Teuge met een leuke bizjet

Geef een reactie