(Motor)zweefvliegtuigenUltralights

02/09/2017 Zweefvliegclub Flevo in Biddinghuizen

PH-1382 Schleicher ASK-21

Op 2 september 2017 werd een bezoekje gebracht aan het zweefvliegveld bij Biddinghuizen. Op het Larserveld is de Zweefvliegclub Flevo gehuisvest sinds 1995. In alle jaren dat ik luchtvaartterreinen bezoek was deze nog niet op mijn pad gekomen. Reden te meer om “dat andere vliegveld in de Flevopolder” eens te bezoeken.

PH-1433 DG Flugzeugbau DG-1000

Zweefvliegclub Flevo is in 1981 ontstaan na een afsplitsing van Vliegclub Flevo op vliegveld Lelystad. Van 1981 tot 1995 bleef men vliegen vanaf Lelystad. In 1995 werd echter verhuisd naar het Larserveld, de huidige locatie aan de Mosselweg 10a in Biddinghuizen.

PH-1006 PZL-Bielsko SZD-51-1 Junior

Vanaf de weg zijn de hangaars en huisvesting van de zweefvliegclub te bereiken. Hier is ook plek voor tentjes of caravans zodat men hier in de zomermaanden kan bivakkeren tijdens evenementen.
Is er niemand te bekennen bij de gebouwen, dan kan via een aanwezige telefoon contact gezocht worden met de aanwezigen bij de startbaan. Desgewenst komt men je dan ophalen en kun je mee naar de kop van de baan.

PH-1433 DG Flugzeugbau DG-1000 on final

Het zweefvliegveld heeft een lengte van zo’n 1.200 meter. De baan ligt in de richting 050/230, net zoals op Lelystad Airport. Het veld wordt doorkruist door een smalle strook asfalt. Hierover kan de auto of tractor rijden die de lierkabels uitrolt. Aan weerszijden van deze “weg” kunnen de zweefvliegtuigen starten en landen.

Uitrollen lierkabel met een auto over de geasfalteerde strook

De zweefvliegtuigen kunnen op twee manieren starten. Men kan door de lierwagen opgetrokken worden of men kan achter een vliegtuig op hoogte gebracht worden. Bij die laatste optie is men al gelijk een stukje richting de Veluwe op te brengen. Hier is doorgaans meer thermiek aanwezig dan boven het vlakke polderland. Met de lier, die elektrisch is, kan doorgaans een hoogte van rond de 400 meter bereikt worden.

PH-1433 DG Flugzeugbau DG-1000 met een lierstart

Voor het slepen van zweefvliegtuigen gebruikt men de OO-POU, een Belgisch geregistreerde Piper Super Cub. Alleen dit toestel is tijdens een landing eerder in 2017 op vliegveld Lelystad beschadigd geraakt aan het landingsgestel. Als vervanging was deze dag een ultralight van Dwarf Powerd Gliders vanaf Hilversum gekomen in de vorm van de PH-4B7..

PH-4B7 Aerospool Dynamic WT9 komt binnen met de sleepkabel achter zich aan

De PH-4B7 is een Aerospool Dynamic WT9 en beschikt over een sleepoog en is krachtig genoeg om de zweefvliegtuigen achter zich aan door het zwerk te sleuren. Ook is er klein achteruitkijkspiegeltje gemonteerd waarbij de piloot het zweefvliegtuig in de gaten kan houden en kan zien of het bijvoorbeeld losgekoppeld is.

PH-4B7 Aerospool Dynamic WT9 sleept de PH-1382 Schleicher ASK-21 omhoog voor een nieuwe vlucht.
PH-4B7 Aerospool Dynamic WT9 in de landing

Later op de dag is de PH-4B7 weer overgevlogen naar zijn thuisbasis Hilversum. Inmiddels is de OO-POU weer gerepareerd en dus zal men hier vermoedelijk de zweefkisten meer slepen.

PH-4B7 Aerospool Dynamic WT9

Voor niet al te veel geld kun je vanaf dit zweefveld als passagier een vlucht maken, samen met een gebrevetteerd piloot. Daar kun je dermate mazzel mee hebben dat je zomaar 1,5 uur in de lucht bent. Dat gebeurde ook toen wij hier waren. Er was goeie thermiek en men kom moeiteloos boven blijven.

PH-1433 DG Flugzeugbau DG-1000

Later op de middag stapte de volgende passagier in en die stond na 15 minuten alweer aan de grond. De thermiek was naar het einde van de dag duidelijk al aan het afnemen.

PH-1433 DG Flugzeugbau DG-1000
PH-1433 DG Flugzeugbau DG-1000

Deze middag waren er prachtige cumuluswolken waardoor er prachtige “Hollandse” luchten waarneembaar waren. Al met al was het erg leuk om hier eens een middagje door te brengen. Verwacht alleen niet dat je veel verschillende toestellen voor de lens krijgt. Daar is dit zweefveld te kleinschalig voor.

PH-1433 DG Flugzeugbau DG-1000
PH-1433 DG Flugzeugbau DG-1000

Meer informatie over de Zweefvliegclub Flevo is te vinden op hun site: www.zcflevo.nl.

PH-1433 DG Flugzeugbau DG-1000

Geef een reactie