AlgemeenBizjets

26/02/2018 PH-LAB Cessna 550 Citation II testlab voor European Aviation Network

PH-LAB Cessna 550 Citation II als vliegend testlab

De PH-LAB is het vliegende laboratorium van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR). Sinds jaar en dag vliegen zij met deze speciale bizjet om tal van proeven in de lucht te doen. Veelal ondersteund door de Technische Universiteit in Delft of andere bedrijven en organisaties op gebied van lucht- en ruimtevaartontwikkelingen.

European Aviation Network

Momenteel wordt de PH-LAB ingezet als testbed voor het European Aviation Network (EAN). Dit is ontwikkeling om de techniek LTE (Long Term Evolution) toe te passen die het gebruik van snelle draadloze netwerken zoals 4G mogelijk maakt in een vliegtuig gecombineerd met communicatie via satellieten middels de S-band met MSS (Mobile Satellite Service). Op die manier kunnen passagiers gebruik maken van snelle WiFi-verbindingen net als op de grond. Uniek in Europa, uniek in de wereld.
EAN is een ontwikkeling van Deutsche Telekom samen met Immersat (pionier op gebied van satellietcommunicatie) en Nokia (pionier op gebied van breedband verbindingen). Het bijzondere eraan is dat er een geheel nieuw mobiel netwerk opgezet is die satellietverbindingen combineert met 300 grondstations binnen de 28 landen van de Europese Unie inclusief Noorwegen en Zwitserland. Dit netwerk is inmiddels getest van het hoge noorden tot en met de hoge Alpen.

Live demo

Tijdens ’s werelds grootste bijeenkomst op gebied van mobiele telecom – het World Mobile Congress 2018 in Barcelona (26 feb. – 3 mrt) – werd middels een persconferentie van Deutsche Telekom op maandag 26 februari 2018 het EAN-netwerk operationeel gepresenteerd. Daarvoor was een live verbinding gemaakt tussen de PH-LAB en de congresvloer in Barcelona. Zo kon Manuel Neuer, de keeper van Bayern München en het Duitse nationale elftal, vanuit het vliegtuig (PH-LAB) met zijn smartphone via een beeldverbinding bellen met de CEO van Deutsche Telekom, Tim Höttges. Zie het Twitterbericht van Deutsche Telekom met video hieronder:

Voor dit doel was de PH-LAB van Schiphol naar München gevlogen om de Duitse keeper op te pikken. Vanaf daar werd een rondje gevlogen ten tijde van de persconferentie.

De route van de PH-LAB op 26 feb. 2018 (bron: Planefinder.net)

Duktape

PH-LAB Cessna 550 Citation II

Terug even naar de PH-LAB. Deze Citation is momenteel uitgerust met een bijzondere modificatie. Op de romp is een soort plateau aangebracht waar op de benodigde antennes voor het EAN-netwerk geplaatst kunnen worden. Dit ziet er best apart uit.

PH-LAB Cessna 550 Citation II met de modificatie voor EAN op het dak

Grappig om te zien is dat voor de afwerking van de naden Duktape is gebruikt. Er is een stelling in de luchtvaart dat je werkelijk alles wat los zit hiermee kunt vastzetten. En als het dan toch nog losraakt, dan heb je waarschijnlijk te weinig Duktape gebruikt… 😉

PH-LAB Cessna 550 Citation II

Ook is de Citation voor de gelegenheid uitgerust stickers van het EAN en de partners.

Klanten

British Airways zal als eerste commerciële gebruiker met het EAN gaan werken. De verwachting is natuurlijk dat meer maatschappijen volgen en dat dit netwerk een zogenaamde “gamechanger” gaat worden op gebied van mobiele communicatie voor passagiers in vliegtuigen.

Geef een reactie