30/03/2018 Een goeie vrijdag op Lelystad Airport

G-JPEG. Britten-Norman BN-2B-20 Islander

Mooi VFR-vliegweer en een lang Paasweekend voor de deur. Ingrediënten voor een mooie vliegdag op Lelystad Airport.
Al vroeg was de Dakota PH-PBA vertrokken richting Duitsland, volgens mij naar Münster Osnabrück. Deze locatie wordt wel vaker aangedaan voor crewtraining.
De G-JPEG was nog steeds aanwezig. De oude Belgische Army Islander logeert al een aantal dagen in de Catalina-hangaar. Na brandstof te hebben getankt vertrok de “warbird”. Voor een lokale survey-flight.

G-JPEG. Britten-Norman BN-2B-20 Islander

Omdat het zo’n leuke kist is, toch nog maar weer een JPEG van deze G-JPEG. Later in de middag meldde het toestel zich weer voor de landing
Een tweede aanwezige fotokist was de OY-SNS. Ondanks de onderhoudsbeurt van vorige week stond dit toestel wederom bij Van der Meulen voor de deur. Later werd de kist afgetankt en vertrok met twee man sterk naar Antwerpen.

OY-SNS Vulcaniar P.68C

Een derde fotokist was de nog altijd aanwezige G-RVRZ. Met het callsign Ravenair-4-RZ maakte ook dit toestel een lokale vlucht. Net als de G-JPEG is de Catalina-hangaar zijn bed&breakfast-onderkomen.

G-RVRZ Piper PA-23-250 Aztec E

Nieuwe jas

Op Budel hoort de Socata TB-9 PH-DWH thuis. Deze kist is onlangs voorzien van een nieuw interieurtje en een flitsend kleurenschema. Vandaag kon dit op Lelystad Airport bekeken worden.

PH-DWH Socata TB-9 Tampico Club
PH-DWH Socata TB-9 Tampico Club

Eerde had deze TB-9 nog een hoofdzakelijk wit uiterlijk met een bescheiden rood-blauw biesje. Daar is nu verandering in gekomen. Het lijkt de huisstijl aangenomen te hebben van de grote en duurdere broer, de TBM-900.

Zo zag de PH-DWH Socata TB-9 Tampico Club er eerst uit (april 2014)

Andere bezoekers waren onder ander de PH-AVB, PH-RAC, PH-DON en de PH-1391.

PH-AVB Reims/Cessna F172P Skyhawk II

Live ATC

Na een onderbreking van een aantal weken ontdekten we dat de livestream van Lelystad tower weer werkt via Live ATC. Daarop was vroeg in de ochtend te horen hoe de D-EWHF vertrok naar Niederrhein. Niet gezien, maar volgends de boeken zou dit moeten gaan om een PZL 104 Wilga. En da’s een erg leuk type!

Buurman

Een van de buren kwam ook langs vandaag. De OO-POU is namelijk gebaseerd op het zweefvliegveldje bij Biddinghuizen. Daar sleept deze Piper Super Cub de zweefkisten naar geschikte hoogtes.

OO-POU Piper PA-18-150 Super Cub

De OO-POU kwam even langs bij Wings over Holland. Vorig jaar heeft deze Cub met een rode en blauwe vleugel een tijd bij Wings over Holland gebivakkeerd. Toen was het landingsgestel tijdens de landing beschadigd geraakt en is het kistje daar gerepareerd. Vast een gevalletje nazorg, wondcontrole of de hechtingen eruit of zoiets… 😉

OO-POU Piper PA-18-150 Super Cub
OO-POU Piper PA-18-150 Super Cub

Breda/Seppe

Twee kisten vanaf Breda/Seppe op het veld. De PH-1391 en de PH-BEM. De eerste stond voor de toren geparkeerd. De tweede had vermoedelijk wat onderhoud gekregen bij SkyCastle, de dealer van dit type. Beide kistjes vertrokken richting Brabant.

PH-1391 Diamond HK-36TC-100 Super Dimona
PH-BEM Czech Aircraft Works SportCruiser

Fly-in op Twente

Deze middag was er een fly-in georganiseerd op Twente. Vanwege het feit dat 1 jaar geleden de luchthaven heropend werd waren er maximaal 30 bezoekende kistjes en 30 spotters welkom. Vanaf Lelystad vertrokken er een aantal: PH-KBA, PH-RPI, PH-FLK, PH-1263 en de F-FNYC.

PH-RPI Cessna 182R Skylane op weg naar Twente
F-BNYC Gardan GY-80-180 Horizon ook op weg naar Twente

Serie compleet

Nog altijd ontbrak een foto van de PH-HOW in de collectie. De PH-HOW is een van de twee Wadden helikopters die door ANWB Medical Air Assistance (MAA) geëxploiteerd wordt voor het ambulancevervoer op de Waddeneilanden. Samen met de PH-OOP is deze Airbus Helicopters H145 actief vanaf de vliegbasis Leeuwarden.

PH-HOW Airbus Helicopters H145

In tijden van rust staat er een van deze H145’s stand by in de ANWB-hangaar op Lelystad Airport. Zo ook vandaag. Zodoende konden we in de gelegenheid gesteld worden om er vandaag een plaatje van te maken (waarvoor uiteraard dank!).

Tecnam

Vanaf het Duitse veldje Stadtlohn verscheen de aldaar gebaseerde Tecnam P-2008JC PH-DWG. Dit toestel kwam op bezoek bij de hangaar aan de Flamingoweg 14A (tussen Singles & Twins en Heli Holland).

PH-DWG Tecnam P-2008JC

In die hangaar stond al een tijdje de Tecnam P92 PH-3Z7. Deze Tecnam P92 was ooit eigendom van de Vliegclub Fryslân op Drachten. Daar heeft het een keer (2015?) een harde landing gemaakt waarna men het toestel van de hand heeft gedaan. Op Facebook is te lezen dat het frame naar Suriname zou gaan en dat men er drijvers onder wilde gaan zetten. Dat avontuur is kennelijk niet doorgegaan. Nu kwam het dus uit een hangaar op Lelystad Airport rollen.

PH-3Z7 Tecnam P-92 Echo Super

Samen met de PH-DWG vertrok de PH-3Z7 naar Stadtlohn. Vanaf dat veld wordt het te koop aangeboden (via Planecheck) door Tecnam Aerodroom, de officiële dealer van Tecnam voor Nederland. Het kistje moet € 41.000,- excl. BTW opbrengen en heeft bijna 1.400 ervaringsuren op de teller staan.

PH-3Z7 Tecnam P-92 Echo Super

Locals

Een paar leuke foto’s van de gebaseerde toestellen. Als eerste de N172PL. Deze oude Cessna 172 wilde een lokale vlucht gaan maken en vroeg om de in gebruik zijnde baan. Daarop kreeg men van de toren te horen dat de kist een startverbod had wegens nog openstaande facturen. De piloot meldde dat de eigenaar deze middag op het veld zou zijn en dat men dan even langs zou komen om e.e.a. te regelen. Daarop kon het kistje alsnog het luchtruim kiezen.

N172PL Reims/Cessna F172E

De nieuwe DA 62 PH-MBO maakte een IFR-vlucht naar Groningen Airport Eelde. Voorafgaande aan de vlucht werd even getankt.

PH-MBO Diamond DA 62

De PH-3N1 was even aan het taxiën. Deze ultralight is nog immer op het veld aanwezig. Toch valt het in de categorie langzame ultralights die niet meer vanaf het veld mogen opereren naar wij menen. Het bleef dan ook bij taxiën, er werd niet mee gevlogen.

PH-3N1 Rans S-6S Super Coyote

De PH-FHB mocht ook even de benen strekken. Deze Piper Malibu met turbinemotor staat in de hangaar van Tom van der Meulen. Na onderhoud werd er door de ervaren technicus even mee proefgedraaid op SIERRA1.

PH-FHB Piper PA-46-500TP Meridian gaat proefdraaien

Een selectie van de overige lokale kisten is in de fotogalerij hieronder te vinden.

Fotogalerij

Mus

Ook nog even oog voor de vliegende objecten zonder registratie. Naast mij zat deze middag een vrolijke mus, die zichtbaar in zijn sas was met het voorjaarsachtige weer van vandaag.

Dikke Paas-mus

Dit alles overwegend kunnen we gerust stellen: het was een Goede Vrijdag! 🙂

Een gedachte over “30/03/2018 Een goeie vrijdag op Lelystad Airport

Geef een reactie