AirShowWarbirds

Torpedo “gaat af” van Japanse Kate tijdens vliegshow op Luke AFB (AZ, USA)

N3725G – North American SNJ-5 Texan (Nakajima B5N Kate replica)

Zondag 18 maart 2018 – De Confederate Air Force uit Harlingen, Texas (USA) beschikt over een aantal flink gemodificeerde North American Texan en Vultee BT-13 Valiant toestellen. Deze toestellen zijn dusdanig verbouwd dat ze door kunnen gaan voor Japanse gevechtsvliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Met deze toestellen verzorgen zij op Airshows een optreden genaamd “Tora-Tora-Tora”. Daarbij wordt de Japanse aanval op Pearl Harbour op Hawaï in herinnering gebracht, een belangrijke wending in de Tweede Wereldoorlog.
Aan het begin van de voorstelling komen de zeven toestellen in formatie overvliegen en splitsen zich vervolgens af. Daarna scheren ze afwisselend van links en rechts, van hoog naar laag voor het publiek langs. Hierbij ondersteund door vuurwerkspeciallisten op de grond. Die zorgen voor gecontroleerde explosies, met veel vuur en dikke zwarte rook, om een echt bombardement na te bootsen.

De volledige formatie van Tora-Tora-Tora arriveert boven het veld

Een van de omgebouwde North American Texan’s, de N3725G, moet een Nakajima B5N Kate voorstellen. Dit was een torpedobommenwerper die vanaf vliegdekschepen opereerde. Er zijn er 1.149 van gebouwd, maar geen enkel exemplaar heeft de oorlog overleefd. Vandaar dat men over gegaan is tot het ombouwen van de Texan. De romp is daarbij verlengd.

N3725G / AII-356 North American SNJ-5 Texan / Nakajima B5N Kate replica (Oshkosh, 2013)

Tijdens de zondag-show van de Luke Days op 17 en 18 maart 2018 vloog de N3725G ook voor. Dit toestel heeft een grote langwerpige nep-torpedo onder de romp hangen. Pas bij bestudering van de foto’s thuis ontdekten we dat daar nu juist iets mee aan de hand was die dag.

N3752G North American SNJ-5 Texan (Nakajima B5N Kate replica) met de torpedokop nog prima op zijn plaats

De rode kop van de torpedo zat bij de start en bij de eerste passes nog prima op zijn plek. Echter, tegen het einde van de vliegshow bleek deze los te zitten en onder de torpedo te bungelen. De torpedo “ging af” maar natuurlijk zonder af te gaan als u begrijpt wat we bedoelen. 😉

Hier bungelt de torpedokop onder de buis van het nep-wapen

Goed, laten we het voorval niet “opblazen”. Het was zeker geen grote afgang. Er was vast bijna niemand in het publiek die dit ter plekke heeft waargenomen. De voorstelling was er niet minder door.

Closeup van de losgeraakte torpedokop

De vlieger heeft dit voorval tijdens de vlucht doorgehad, want direct na de show landde hij als eerste en enige achteraf op de verst afgelegen landingsbaan. De ander kisten kwamen daarna nog in formatie en vervolgens een voor een fraai langsvliegen. Na de landing taxieden zij vlak voor het publiek langs. Behalve de N3725G. Die passeerde buiten bereik van de camera’s.

N3752G North American SNJ-5 Texan (Nakajima B5N Kate replica) tijdens de landing op een baan bij het publiek vandaan

Een uurtje na hun show vertrokken alle kisten van Tora-Tora-Tora naar hun thuisbasis. Toen werd door alle replica’s (inclusief de Kate-replica) gestart op de baan pal voor het publiek. Daarbij was goed te zien hoe de rode torpedokop inmiddels met Duckttape was vastgezet.

N3752G North American SNJ-5 Texan (Nakajima B5N Kate replica) tijdens de start met een gerepareerde torpedo
Torpedokop met ducktape vastgezet

Dat zat weer prima, want met Ducttape kun je namelijk alles aan een vliegtuig vastzetten. En mocht het dan toch nog losgaan…. dan heb je waarschijnlijk te weinig Ducttape gebruikt! 🙂

Een gedachte over “Torpedo “gaat af” van Japanse Kate tijdens vliegshow op Luke AFB (AZ, USA)

Geef een reactie